Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nejničivější psi? Dogy a... malinká čivava

Když dojde na čistou sílu destrukce, kterou různá psí plemena působí svým majitelům, prťavou čivavu předstihne jen německá doga, a to jen o kousek.

Na velkosti prostě nezáleží - jde o přístup. Vyplývá to z podrobné analýzy jedné anglické pojišťovny, specializující se na pojištění psů.

Během života způsobí průměrná čivava škodu na majetku ve výši 638 liber (bezmála 20 000 Kč), čímž zaostává jen o 30 liber (zhruba 900 Kč) za německou dogou. Od počůraných koberců až po rozkousané pohovky, poškrábané dveře a rozbité bytové doplňky, zkáza, kterou za sebou tato plemena zanechávají, je těžkou zkouškou i pro nejupřímnější milovníky psů.

Hodní jsou bernardýni a buldoci
Jak uvádí list Daily Mail, dalším překvapivým ničitelem je jezevčík. Průměrný salámek za život poničí zařízení v ceně 444 liber (přes 13 000 Kč). Na opačném konci tabulky se překvapivě umístili bernardýni a angličtí buldoci jako nejméně rušivé elementy. Dají se prý snáze vychovat a mají vyrovnanější, krotší povahu.

V rámci průzkumu se pojišťovna vyptávala 3 000 majitelů, z nichž skoro dvě třetiny už dříve žádaly tuto společnost o náhradu nějaké škody, kterou jejich pes způsobil. Většinu ničivé síly rozpoutávala štěňátka, ale 15 procent majitelů psů tvrdí, že jejich psi v ničení pokračují během celého života.

"Není překvapivé, že německá doga je na prvním místě. Je jasné, že už velikost a váha tohoto plemena ji k nehodám v domácnosti předurčuje. Velkým překvapením však je, že malinká čivava hned na druhém místě. Je neuvěřitelné, že nejmenší psí plemeno dokáže napáchat tolik škody," říká Mike Pickard, který výzkum prováděl.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 155