Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Přemýšlením se tloustne, tvrdí vědci

Lidé jedí víc, když jsou intelektuálně aktivní, než když odpočívají. Zjistila to nová kanadská studie, která se zabývala otázkou stále narůstajících případů obezity v moderní společnosti.

Vědci rozdělili čtrnáct univerzitních studentů do tří skupin, které měly po dobu 45 minut buď  vsedě odpočívat, číst a interpretovat text, nebo vyhotovit test na počítači. Poté se mohli najíst, jak chtěli.

Ačkoli počet účastníků studie byl velmi nízký, výsledky jsou překvapivé. Ti, kdo vyplňovali test, zkonzumovali o 203 kalorií více než odpočívající skupina.

Proč? Přemýšlení stresuje
Krevní vzorky odebrané před, během a po pokusu ukázaly, že výkyvy hladiny glukózy v krvi jsou mnohem významnější u osob, které byly intelektuálně aktivní.

Lékaři to připisují stresu vznikajícímu při přemýšlení a domnívají se, že v důsledku toho si organismus říká o potravu, aby doplnil cukr, hlavní zdroj energie pro mozek. Jeho buňky spotřebují dvojnásobné množství cukru než buňky ostatních orgánů.

"Nadměrný přísun kalorií po duševní námaze spolu se skutečností, že se při přemýšlení nehýbeme, přispívá k tomu, že moderní společnost tloustne. Vzhledem k tomu, že stále více lidí pracuje intelektuálně, neměli bychom tuto skutečnost opomíjet," říká Jean-Philippe Chaput z univerzity v kanadském Quebec City, který celý výzkum vedl.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 124