Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Podzimní dekorace / foto: shutterstock

Nevšední rostliny, které mohou zdobit vaše okenní parapety na podzim

S odchodem teplých letních dnů většina pěstitelů začala smutnit. Okenní parapety najednou zejí prázdnotou. To však nemusí trvat až do jara. Podzim velmi dobře snáší několik nevšedních rostlin.

V zahradnictvích nebo v hobby marketech najdete celou řadu rostlin, které se hodí na podzimní okenní parapet. I když se teploty začínají dostávat k nule, některým květinám tyto chladnější podmínky spíše svědčí, než škodí. Pokud patříte k pěstitelům, kteří přemýšlí, čím své okenní parapety během podzimu vyzdobí, máme pro vás několik nevšedních tipů.

Podzimní výzdoba

Zelí patří i na okna

Zelí má většina z nás zafixované jako přílohu k masu a knedlíku. Jenže pravdou je, že zelí patří i na okna. V obchodech je nyní k dostání takzvané okrasné zelí, které je krásnější vždy, když se teplota dostává k bodu mrazu. Je to takový paradox, nad kterým žasne nejeden vášnivý pěstitel rostlin.

Okrasné zelí je balkonová rostlina, které se daří během podzimu i zimy. Při správné péči vydrží až do teplého jara. Je pro ni typický velký květ a okolní lístky. Právě lístky se zbarvují s každým přibližujícím se krokem mrazivé zimy.

Znáte rostlinu jménem hebe?

Během podzimu lze na okenním parapetu pěstovat také rostlinu jménem hebe. Mluvíme o kytičce, která se pyšní svými delšími zbarvenými listy. Řada pěstitelů by jistě nyní namítla, že se jedná spíše o drobný keřík, který lze pěstovat v menším květináči na okenním parapetu.

Ať už ale je pravda kdekoli, jedná se o rostlinu z Nového Zélandu, která je k dostání v několika odrůdách. Pro nadcházející sezonu však doporučujeme volit mrazuvzdorné druhy rostliny.

Podzim na okně

Dlužichy přináší na okna podzim

S příchodem podzimu se začínají všechny listy na stromech barvit do tmavších odstínů. Možná si někdy říkáte, že takové zbarvení by se vám líbilo i na okenních parapetech. Nemusíte však sbírat listí a házet ho na parapety, stačí si do truhlíku zasadit dlužichy.

Mluvíme o rostlině, která se pyšní tou nejširší škálou barev, jaká snad existuje. Lze ji koupit v bronzové, purpurové nebo karamelové barvě. Některé jsou dokonce zbarvené do červené a růžové.

Nevšední rostliny, které mohou zdobit vaše okenní parapety na podzim

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!