Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Provence nábytek / foto: shutterstock

Proč je provence nábytek natolik oblíbený?

Romantický styl francouzského venkova si poslední dobou získává stále více příznivců z řad starší, ale i mladé generace.

Nabídka nábytku i nejrůznějších bytových doplňků a dekorací je dnes opravdu široká. Ty pravé kousky tak bez obtíží najdou všichni bez ohledu na to, zda preferují vzdušné moderní bydlení, rustikální vybavení nebo interiéry, z nichž na první pohled vyzařuje romantika. A právě mezi poslední zmiňovanou skupinu stylů patří provence.

Provence má v sobě kouzlo francouzského venkova

Provence je styl inspirovaný oblastí Provence, která leží v jihovýchodní částí Francie a je na celém světě známá krásnou přírodou, slunečným počasím a rozlehlými lány levandule. A právě tato aromatická bylinka s voňavými fialovými květy má velký vliv na celkové ladění interiérů, do nichž chtějí jejich majitelé vnést atmosféru provence.

Romantika stylu Provence

Provence je ve znamení bílé, fialové a jemných přírodních odstínů

Provence bydlení vyzařuje pohodu a působí uklidňujícím dojmem. Přímo vyzývá k vyhrazení si chvíle na posezení se šálkem čaje a knihou nebo trávení pohodových okamžiků s rodinou a přáteli. Poskytuje ideální podmínky pro relaxaci a pro mnohé tak vytváří dokonalou oázu, v níž mohou spočinout a odpoutat se od shonu a stresu, který je v dnešní době nedílnou součástí života drtivé většiny populace. Barevné kombinace provence jsou učiněným balzámem pro oči i duši a vůně levandulových květů rozmístěných po bytě navozuje kýžené uvolnění. Levandulí navíc bývají naplněny i polštářky, na kterých se dokonale usíná i těm, kteří často po celou noc stěží na několik krátkých okamžiků zamhouří oči.

Doplňky ve stylu Provence

Provence nábytek by měl být dřevěný a v odpovídajících barvách

Sebevětší množství levandulových dekorací samo o sobě pro provence nestačí. Klíčem k úspěchu je pořídit kvalitní provence nábytek. Ten by měl být zhotoven ze dřeva. A i když na jeho některých částech lze ponechat původní barvu a kresbu, převažovat by měla čistě bílá, smetanová, béžová, případně další něžné přírodní odstíny. Pro dokonalý efekt je třeba bez milosti eliminovat starší vybavení, které do stylu provence nezapadá, případně provést jeho vhodnou úpravu.

K tomuto článku není otevřena diskuze