Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Předání bytu / foto: shutterstock

Jak hledat byt, abyste neztráceli drahocenný čas?

Chystáte se na koupi či pronájem nového bytu a nevíte, jak na to? Situace na trhu s nemovitostmi se poměrně dynamicky vyvíjí, takže je neustále zapotřebí sledovat, jaké jsou vaše aktuální možnosti.

Najít nové bydlení může být během na dlouhou trať, který vám zabere spoustu času. Jak si ušetřit nervy a přitom najít kvalitní byt nebo rodinný dům, v němž naleznete patřičné zázemí na dlouhá léta? Musíte si dát pozor na několik základních aspektů.

Ujasněte si, co chcete

Mnozí zájemci při hledání nového bytu podceňují přípravu. Nestačí mít jen hrubý nástin toho, jaké byty k prodeji či pronájmu vám budou vyhovovat.

V první řadě je nutné vzít v potaz, v jaké oblasti chcete bydlet. Zda jste schopni se za lepším bydlením přestěhovat klidně i do jiného města a regionu. Je samozřejmě zapotřebí tento krok zvážit i z hlediska zaměstnání, rodinného zázemí a dalších aspektů. Lokalita je tak významným parametrem, který není radno opominout. Její výběr ovlivní i cenu, za kterou budete nemovitost pořizovat, ať už do pronájmu, nebo v rámci koupě.

Obecně platí, že více finančních prostředků stojí nemovitosti ve větších městech, kde je ideální občanská vybavenost. Pokud chcete ušetřit a zároveň bydlet třeba v Praze či Brně, vyplatí se hledat reality spíše v okrajových částech města. Zde jsou totiž nemovitosti oproti centru levnější, přičemž se stále dá hovořit o dobré dostupnosti do města.

Jaké patro zvolit?

Nejen lokalita, ale i samotné umístění bytu hraje důležitou roli. Je tak na místě mít představu o tom, zda chcete bydlet spíše v horních patrech objektu, nebo to pro vás nehraje roli.

Byty v přízemních patrech jsou mnohdy levnější, nemusíte zde ale mít pocit naprostého soukromí. Už jen třeba z toho důvodu, že vám kolemjdoucí mohou hledět do oken. Volbu bytu dle patra ovlivňuje i zdravotní stav. Imobilní občané dělají chybu, když se nastěhují do vyššího poschodí domu, kde navíc třeba ani není výtah.

Dispozice bytu

Velmi důležitou součástí úvah při pořizování bytu k pronájmu i prodeji jsou dispozice. Byt má mít v ideálním případě tolik místností, aby členové rodiny měli dostatek prostoru k soukromí. Pokud jste mladí a počítáte v blízké budoucnosti s přírůstkem do rodiny, zohledněte to při výběru bytu, jinak vás může špatná volba nemovitosti za pár let mrzet.

Hledání bytu

Při výběru nemovitosti využívejte moderních prostředků. Mám tím na mysli hlavně internet. Díky němu si lze poměrně snadno a rychle vytipovat několik nemovitostí, které si následně osobně prohlédnete.

Právě osobní prohlídka je důležitá, jedině tak víte, do čeho konkrétně investujete. Kvalitní realitní server vám sice na fotografiích a videích ukáže, jak byt vypadá, skutečnost se však může lišit. Navíc osobní prohlídkou zjistíte, jak vypadá nejen byt, ale kompletně celý dům a také jeho okolí, což může v konečném důsledku výrazně ovlivnit vaše závěrečné rozhodování.

Jak hledat byt, abyste neztráceli drahocenný čas?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!