Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Příští mobil? Vytetovaný a na krev

Fantastické technologie z filmů by se brzy mohly stát součástí reálných životů.

Skvělým příkladem je výtvor inženýra Jima Mielkeho, který ho ke všemu již otestoval – sám na sobě.

Běží na krev

magazin.cz
Jedná se o podkožní, bezdrátový a de facto dotykový displej, jenž nepotřebuje žádné externí napájení. Bohatě mu totiž stačí krevní cirkulace.

Takzvaný „Digital Tattoo Interface“ má rozměry dvakrát čtyři palce, je vyroben z pevné a flexibilní směsi křemíku se silikonem. Navíc si rozumí s technologií Bluetooth.

Implementace prý není nic těžkého. Stačí poměrně malý otvor v kůži, do kterého se displej vloží ve formě ruličky. Ta se pod kůží automaticky rozbalí a najde si své místo. Pak už zbývá jen napojit dvě miniaturní hadičky. Jednu na tepnu, druhou na žílu. Důvodem je docílení oběhu krve do článku velikosti mince, který krevní glukózu a kyslík promění v energii potřebnou pro provoz zařízení.

Displej je vlastně speciální maticí, na níž se zobrazují symboly díky využití látky podobné tetovacímu inkoustu. Podle patřičných impulsů se tak na ruce objevují a zase mizí černé obrazce.

Obrázky na ruce

magazin.cz
Díky Bluetooth dokáže displej komunikovat s jinými zařízeními, ať už jsou vně nebo uvnitř těla. Přestože se DTI nikdy nevypíná (tedy pokud vám nepřestane proudit krev v těle), je možné nechat zmizet samotný displej, a to prostým stisknutím malého černého puntíku na kůži. Tím samým úkolem zase zobrazení zapnete. Ano, jednou z výhod systému je reakce na dotyky.

DTI je schopno spolupracovat třeba s mobilem. Jakmile vám zazvoní v kapse, zobrazí se na ruce zároveň třeba obrázek volajícího.

Možnosti využití by se ale jistě našlo mnohem více, jenže – není to zdraví škodlivé? Podle všeho ani trochu, samozřejmě za předpokladu, že DTI zapojí odborník. Naopak může být svým způsobem zdraví prospěšný. Dokáže totiž sledovat různé krevní nesrovnalosti a upozornit na ně.

Chtěli byste takový přístroj?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 270