Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Předčasná ejakulace? Poděkujte genům

Studie téměř dvou set holandských mužů prokázala, že ti, kdo trpí nepříjemným problémem zvaným „předčasná ejakulace“, mají určitou verzi genu, který kontroluje hormon serotonin.

Soulož se stopkami
Ti muži, kterým byl tento gen v těle zjištěn, pravidelně ejakuovali v průměru dvakrát rychleji než ti, kdo genem nedisponují.

„Úroveň serotoninu je tím, co ovlivňuje rychlost ejakulace,“ tvrdí vědci z Utrechtské univerzity v článku publikovaném v prestižním časopise Journal of Sexual Medicine.

Studie se účastnilo celkem 89 mužů trpících předčasnou ejakulací, a to od svého prvního sexuálního styku až do současnosti. Tedy žádní zajíčkové, kteří se lekli rychlosti první soulože a běželi s tím za doktorem.

Jejich partnerky a manželky dostaly úkol trvající měsíc: měly stopovat čas od začátku do konce soulože. Koncem se samozřejmě rozumí výron semene.

Tyto výsledky byly porovnány se zhruba stejnou skupinou mužů, kteří si nikdy na předčasnou ejakulaci nestěžovali. Zjistilo se, že u první skupiny je hormon serotonin v mozkové části ovlivňující ejakulaci méně aktivní. To znamená, že u těchto mužů se nervové signály nepřenášejí zcela správně.

Dobří tenisté a hráči
„Odporuje to domněnce, která platila celé roky – že primárním činitelem předčasné ejakulace jsou psychické problémy,“ řekl k výzkumu doktor Waldinger.

Zjištění také znamená, že by mělo být možné předčasnou ejakulaci řešit genovou terapií. V některých případech ale skutečně může jít o psychologický problém. Například tehdy, když předčasná ejakulace nastává pouze s určitou partnerkou.

Z výzkumu také vyplynulo, že lidé trpící předčasnou ejakulací, mají obvykle velice rychlé reflexy. „Může jít například o skvělé tenisty nebo hráče počítačových her,“ stojí ve zprávě.

Předčasná ejakulace není vůbec minoritním problémem. Stěžuje si na ní až třetina všech mužů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 166