Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Muzikál Shrek / foto: Archiv Evy Mizerové

Velkolepý muzikál Shrek nabízí skvělou podívanou pro malé i velké diváky

Dobrodružný pohádkový příběh plný zpěvu, tance i humorných průpovídek se vrátil na halová jeviště a diváci jej měli možnost vidět zatím v Brně a v Pardubicích.

Příběh zeleného zlobra asi není potřeba dlouze představovat. Samotářský Shrek žijící v zapáchající bažině přijme výzvu k záchraně zakleté princezny a vydá se ji vysvobodit. Cestou ho doprovází legrační oslík a v průběhu pohádky se setkáváme s celou řadou pohádkových postav i příšer, mezi kterými dominuje obří dračice. Nechybí hrad Duloc s Lordem Farquaadem, namyšleným vladařem, pro kterého má být zakletá princezna zachráněna. Jak už to v pohádkách bývá, nakonec vše dopadne ku prospěchu zeleného sympaťáka. Zlo v podobě Lorda Farquaada je potrestáno a z příběhu vyplývá i na morální ponaučení o pomíjivém ideálu krásy.

Když pohádkové postavy ovládnou jeviště...

Muzikál Shrek se v českém provedení drží původní předlohy, což se zavděčí zejména dětem, které již pohádku viděly. Nemusí v ní hledat žádné složitosti, děj plyne přesně tak, jak ho znají z filmového Shreka. Zpestřením jsou skvělá skupinová taneční čísla, hlavně pak vystoupení všech pohádkových postaviček v čele s dřevěným Pinokiem, kterému nechybí typický rostoucí nos. Právě z tradičních i méně známých pohádkových postaviček byly děti doslova nadšeny. Vzájemné špičkování a dohadování Červené karkulky s vlkem, komičnost Tří prasátek nebo Jeníček s Mařenkou a další postavy pohádkové říše ve vedlejších rolí připomněly dětem pestrost pohádkového světa a celý příběh okořenily různými vtipnými postřehy.

Hlavní pohádkové role v akci...

Shrek v podání Jiřího Zonygy působí trochu těžkopádnější dojmem, avšak od zlobra lze těžko očekávat baletní vystoupení na jevišti. V čem je pohybově slabší on, s přehledem dožene upovídaný oslík, kterého skvěle zahrál Karel Zima. Pěvecky i tanečně nadchla Ivana Jirešová v roli Fiony, která na jevišti skvěle skloubila jak princeznu rebelku, tak dívčí romantické pojetí pohádkové princezny. Ondřej Bábor se zhostil nelehké role Lorda Farquaada. Nejenže dokázal odchodit celé představení po kolenou, ještě u toho i bravurně zpíval a hrál umíněného a marnivého vládce.

Muzikálová show není jen o tanci a zpěvu...

Velmi povedená je také scéna, která se v průběhu představení několikrát obměňuje a kostýmy, na kterých tvůrci rozhodně nešetřili. Hudební zážitek z muzikálového představení umocňuje přítomnost živého orchestru pod vedením Františka Šterbáka. Pokud bychom chtěli vytknout Shrekovi nějaký nedostatek, asi bychom uvedli příliš dlouhou první část představení před přestávkou. Zvláště pak nejmenší diváci měli problém udržet ke konci první poloviny pozornost. Celkově ale působí muzikál Shrek moc příjemným a milým dojmem a má co nabídnout jak malým, tak velkým divákům.

Velkolepý muzikál Shrek nabízí skvělou podívanou pro malé i velké diváky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!