Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čtení knihy českého autora / foto: shutterstock

Neopomíjejte tvorbu českých autorů

Spousta čtenářů se našim tuzemským autorům vyhýbá, protože si myslí, že nedostanou takovou kvalitu, jako ze zahraničí. Chyba lávky. I v našich vodách najdete kvalitní autory a výborné knihy. Zde je několik tipů pro vás.

Hana – Alena Mornštajnová

Přestože se kniha jmenuje Hana, my se v knize nejprve seznamujeme s devítiletou Mirou. Jaký zvrat v jejím životě způsobí neposlušnost a následný trest v podobě odepření lákavé sladkosti, nikoho ani ve snu nenapadne. Tyfová epidemie kosí jednoho obyvatele Valašského Meziříčí za druhým a Mira se ocitá sama v rodině maminčiny kamarádky. V naději čeká, až se její rodiče a sourozenci vrátí zdraví z nemocnice domů. Ne vždy naděje a víra uzdravuje a Mira se záhy ocitá v domě své podivínské tetičky Hany. Tak tady teď bude žít? S touto divnou ženou oblečenou jedině v černém, s bezzubými dásněmi, mlčící a neustále žmoulající chlebové kůrky?

Vynikající román odehrávající se v rozmezí let 1933 - 1963. Silný příběh, na který hned tak nezapomenete.

Vydalo nakladatelství Host v roce 2017.

Nezapomeňte na autorčin nejnovější počin Tiché roky.

Do tmy – Anna Bolavá

Je to velice zvláštní příběh. Dočtete a nevíte, jestli to bylo celé pravda, či jen nějaký sen či výplod choré mysli hlavní hrdinky.  Anna totiž psychicky úplně zdravá rozhodně není. Přesto vás nějakým způsobem kniha k sobě poutá, a pokud se do ní začtete, nepřestanete, dokud nedojdete konce. Zvláštní, zmatené, magické.

Vydalo nakladatelství Odeon v roce 2015.

Sběratel sněhu – Jan Štifter

Tři časové linie, tři generace a tři různé osudy se prolínají v jeden strhující příběh. Autor ve své knize pracoval s tématy předválečného soužití Čechů a Němců, tápáním mnohých v otázce národní identity, leckdy nespravedlivého a často krutého odsunu Němců a jejich českých partnerů, chudoby a úpadku v padesátých letech. Kniha je velice čtivě napsaná a propracovaná.

Vydalo nakladatelství Vyšehrad v roce 2018.

Rekonstrukce – Viktorie Hanišová

Autorka je známá svými romány, které se dotýkají těžkých životních situacích a nejinak je tomu i u Rekonstrukce. Její díla jsou hutná, rozhodně nejde o odpočinkovou četbu, nýbrž se vám pořádně zaryjí pod kůži.

Matka zabije své dítě a poté i sebe. Zůstane malá Eliška. Proč se to vše stalo?

Vydalo nakladatelství Host v roce 2019.

Pokud se rozhodnete obohatit svou knihovnu o díla našich autorů, určitě nevynechejte ani Petru Soukupovou, Kateřinu Tučkovou, Petru Dvořákovou, Jiřího Hájíčka nebo třeba Michala Sýkoru.

Neopomíjejte tvorbu českých autorů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!