Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Grónsko / foto: shutterstock

Zajímavosti o Grónsku, ostrově plném ledu, které vás zvednou ze židle

Největší ostrov na světě nebo také místo plné ledu – i tak lze popsat Grónsko, které rozhodně není mrtvou zemí. Pojďme si prozradit několik zajímavostí o státu, kde v části roku vůbec nezapadá slunce.

Sebevraždy jsou nejčastějšími příčinami smrti

Možná je důvodem zmiňované nezapadající slunce nebo jenom to, že je tam zkrátka zima – tak či onak je Grónsko zemí, kde jsou těmi nejčastějšími příčinami smrti sebevraždy. Grónsko jakožto největší ostrov na světě má jenom šedesát tisíc obyvatel. Přesto páchá sebevraždu několik stovek lidí každý rok.

Pokud byste navštívili Grónsko, na billboardech nebo plakátech neuvidíte reklamu, ale spíše slova hovořící o tom, že sebevražda opravdu není tím správným řešením. Podle pramenů dochází k takovému množství sebevražd na tomto území od šedesátých let minulého století.

Nehostinné Grónsko

Grónsko nemůže vstoupit do FIFA kvůli nedostatku trávy

I v Grónsku se najdete skutečně mnoho nadějných fotbalistů, kteří by rádi svou zemi reprezentovali na prestižní soutěži FIFA. Rádi by dokonce danou soutěž hostili. Bohužel tu narážíme na jeden problém, a sice v Grónsku neroste dostatek trávy na to, aby mohlo vstoupit do zmiňované asociace.

Grónsko kvůli svým nehostinným podmínkám nemůže vstoupit oficiálně do FIFA. Když za to může jenom tráva, která ve státě neroste a kterou pravidla soutěže vyžadují, to naštve.

Ledové Grónsko

Grónsko je zcela bez armády

Věděli jste, že kdyby se někdo pokusil zaútočit na Grónsko a ohrozil šedesát tisíc lidí, kteří na území Grónska žijí, nikdo by jim nepřekážel? Grónsko bohužel nemá svou vlastní armádu, která by v krajních případech pomáhala nebo zasáhla proti agresorům.

Jestliže by ale došlo k nějakým nepokojům, pravděpodobně by zasáhla dánská armáda. Vždyť Grónsko patří Dánsku. Na ulici však nepotkáte jediného člověka, který by v Grónsku byl profesionálním vojákem. S takto uniformovaným člověkem se holt v této zemi nesetkáte.

Zajímavosti Grónsku, ostrově plném ledu, které vás zvednou ze židle

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!