Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šikmý kostle v Karviné / foto: shutterstock

Itálie má svou šikmou věž v Pise, Česko šikmý kostel v Karviné

Zajímají vás architektonické rarity? Rádi byste naživo spatřili šikmou věž v Pise, ale koronavirová situace vám to neumožňuje? Nevadí. I v Česku je rarita, která se svým sklonem a pohnutou historií vyrovná této známé věži.

Známý – neznámý šikmý kostel

Přestože je šikmý kostel stojící na okraji dnešní Karviné velkou architektonickou raritou, znal ho až do nedávné doby jen málokdo. Na jaře tohoto roku totiž vyšla kniha Karin Lednické s příhodným názvem Šikmý kostel, kolem které se strhl doslova boom. A s ním – zcela logicky – i boom kolem skutečného stojícího šikmého kostela v Karviné, jenž byl autorčinou inspirací.

Kostel v Karviné

Kostel sv. Petra z Alkantary

Kostel sv. Petra z Alkantary stojící na okraji dnešní Karviné a nesoucí přezdívku „česká Pisa“ nebyl vždy takto nakloněn. Postaven byl roku 1736 v barokním slohu na místě dřívějšího dřevěného kostela sv. Martina. Jeho stavitelem byl místní šlechtic František Wilhelm Larisch. Místo sv. Martina byl zasvěcen novému světci – Sv. Petrovi z Alkantary a stal se svatostánkem věřících v tehdejší Karvinné a okolí. Nikdo tehdy netušil, co se s ním za více než sto let stane.

Proč je šikmý kostel v Karviné šikmý

Vliv na pohnutí se kostela do strany měla těžba černého uhlí, která je v této oblasti známá. V roce 1854 bylo přímo pod kostelem a jeho blízkým okolím vytěženo 27 slojí. Tím zde došlo k poklesu půdy o neskutečných 37 metrů a stavba se vychýlila o 6,8 stupňů na jih. Překvapivě se nezbortila, ale zůstala stát. Nicméně ještě na začátku 90. let minulého století kostelu hrozilo zřícení. Teprve v letech 1994 – 1995 proběhla jeho rekonstrukce a zajištění. Od té doby je šikmý kostel opět oblíbeným místem pro bohoslužby, ale i cílem mnohých turistů.

 

Itálie má svou šikmou věž v Pise, Česko šikmý kostel v Karviné

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!