Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Navigace v autě / foto: shutterstock

Vyrážíte autem na dovolenou? Jak vybrat vhodnou navigaci?

Máte vyrazit do neznámých krajin a váš orientační smysl již teď spouští červenou kontrolku a varuje vás, že bez pomoci to nezvládne?

Kvalitní navigace do auta je základním prvkem cestovatelské výbavy

Neztraťte se na svých cestách a pořiďte si včas kvalitní navigaci, která vás vytáhne z kdekteré šlamastiky. Proto, abyste se mohli na svůj přístroj spolehnout v jakékoliv situaci,je potřeba se při jeho výběru soustředit na několik parametrů, které není radno podcenit.

Velikost a rozlišení displeje

Prvním z nich jsou vlastnosti displeje. Primárním prvkem je jeho velikost, která se i v našich končinách udává v palcích. U navigace do auta se doporučuje displej v rozmezí 4” až 7”, to znamená zhruba 10 až 18 cm. U displeje s menší úhlopříčkou by oči trpěly při častém přeostřování z pohledu na silnici, větší by zase zakrýval příliš velkou část čelního skla a zamezoval řidiči ve výhledu. S velikostí displeje úzce souvisí i jeho rozlišení, které se vyjadřuje v pixelech a samozřejmě platí, že čím více, tím lépe. Na druhou stranu by i rozlišení mělo odpovídat velikosti displeje. Příliš velké displeje s malým rozlišením jsou stejný problém jako malé displeje s velkým rozlišením. Ani na jeden z nich se nebude dívat příjemně.

Mapové podklady a jejich aktualizace

Prakticky nejdůležitějším prvkem každé navigace jsou mapy v ní nahrané. Počet mapových podkladů v přístroji není omezen pouze jejich cenou, ale také rozsahem interní paměti přístroje. Před nákupem si tedy rozmyslete, kolik map a které budete potřebovat a podle toho volte typ navigace. Speciálně pro řidiče existují sady automap s detailním vyobrazením sítí dálnic a silnic a databázemi aktuálního dění na silnici, například uzavírek, statických radarů a podobně.

Zakupujete-li mapové podklady společně s přístrojem, pak musíte počítat s tím, že časem přestanou být aktuální. Aktualizace map vycházejí většinou 2x až 3x ročně. U některých přístrojů je již při jejich koupi nabízena doživotní aktualizace zdarma. Dejte si ale pozor, v těchto případech prodejce obvykle nemyslí životnost uživatele, ale přístroje. Ta je samozřejmě uměle stanovena výrobcem, snadno se tak můžete dostat do situace, že mapy pro váš přístroj již nebudou k dispozici.

Další funkce jako bonus

Některé navigace nabízejí i celou řadu funkcí, které zpříjemní používání přístroje. Mezi nimi například hlasovou navigaci, ukazatel maximální povolené rychlosti, zobrazení reálných náhledů křižovatek či parkovacího asistenta. Jejich využití je do značné míry individuální a o jejich přítomnosti v zařízení je lepší se nechat informovat prodejním asistentem vašeho prodejce elektroniky.

Vyrážíte autem na dovolenou? Jak vybrat vhodnou navigaci?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!