Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Karavanem na dovolenou / foto: shutterstock

Nechce se vám platit každý rok na dovolené za hotel? Pořiďte si obytné auto

Obytný vůz neboli „obytňák“ využijete jak na letní dovolenou na horách či u moře, tak s ním můžete vyrazit v zimě do hor.

Cena je na prvním místě

Kolik díky pořízení obytného auta každý rok ušetříte na platbách za ubytování, si snadno spočtete sami a je to značně individuální. Závisí to především na počtu členů vaší rodiny a na intenzitě dovolenkových výjezdů. Pro každou rodinu je však ideální něco jiného. Hledíte-li především na cenu, bude pro vás výhodnější pořízení obytného přívěsu, který trochu slušný ojetý pořídíte již v cenách okolo 100 tisíc korun, nové pak začínají na zhruba 300 tisících korunách. Ojeté obytné vozy jsou podstatně dražší. Cena zhruba 20 let starých začíná na půl milionu, nové pořídíte od cca 1,2 milionu korun. Obytné vozy se tak vyplatí především vícečlenným rodinám, které jezdí na dovolenou několikrát do roka.

Jak je to s jejich řízením?

Z hlediska dopravních předpisů se na obytné vozy vztahují stejná pravidla, jako na kterákoliv jiná vozidla s celkovou hmotností do 3,5 t. To znamená, že k jejich řízení stačí běžný řidičský průkaz skupiny C a dopravní policie je považuje za osobní automobily. Samozřejmě existují i obytňáky s hmotností nad 3,5 t. Ty jsou již z hlediska zákona o pozemních komunikacích považovány za nákladní automobily a stejně se na ně pohlíží i z hlediska řidičského oprávnění nutného pro jejich obsluhu, placení mýta či dálničních poplatků.

A co parkování?

 S obytným automobilem můžete bez obav na několik nocí zakotvit v některém z kempů, které je však zejména v letních měsících dobré z důvodu přeplněnosti rezervovat předem. Ve většině zemí je povoleno i jednodenní přespání na odpočívadle, výjimkou jsou turisty vyhledávaná místa, kde je spaní mimo kempy a další k tomu určené plochy tvrdě sankcionováno. V některých místech je omezen i samotný vjezd obytných automobilů, například ve vysokých horách se setkáte se závorami ve výšce 2 m, které umožní vjezd osobním vozům, ty obytné už ale neprojedou.  

Nechce se vám platit každý rok na dovolené za hotel? Pořiďte si obytné auto

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!