Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kalkulačka půjčky / foto: Legendia

Půjčka, hypotéka a zpětný odkup nemovitosti – jak spolu souvisí?

Na trhu financí je poměrně dobře známá půjčka.

Nějakou formu půjčky jako je například rychlá půjčka bez registru nebo půjčka na živnost si podle průzkumů vzalo již 75% Čechů. Menší část lidí má zkušenosti s hypotékou. Jen málokdo ale zná zpětný odkup nemovitosti. Tyto zdánlivě nesouvisející pojmy k sobě mají překvapivě blízko.

Pokud si někdo vezme půjčku, nebo hypotéku a neudělá si orientační výpočet hypotéky, tak po čase může přestat zvládat splácet své závazky, může mu v exekuci hrozit, že mu propadne majetek (dům, byt, rodinný dům, chata nebo chalupa). Právě zpětný odkup nemovitosti je záchranou, která vás může oddělit od  ztráty bytu nebo domu, nebo rekreačního domu.

Zpětný odkup nemovitosti je záchranou v případě, kdy je na vás uvalena exekuce, vy potřebujete rychle splatit své pohledávky, ale zároveň nechcete přijít o dům, kde vy nebo vaše rodina či příbuzní žijete.

Firmy, které tuto možnost nabízejí, přišly se zajímavým řešením. Klientům nabízí uzavření smlouvy o zpětném odkupu nemovitosti, urychlené vyplacení financí za vaši nemovitost, a zároveň pojištění ve smlouvě, že vás nemohou vystěhovat a předkupní právo na zpětný odkup svého majetku máte jen vy, až budete zase mít možnost.

Tímto seženete peníze na rychlé uspokojení věřitelů, splacení dluhů a pohledávek, a v domě nebo bytě zůstanete nadále v pronájmu (proto je využíván i termín zpětný pronájem nemovitosti). Podmínkou pro firmy je, že je necháte převést do listu vlastnictví.  Jde tedy o určitou formu prodeje. Ve svém domě můžete dál bydlet, ale začnete platit nájem. Získáte tímto krokem čas našetřit nebo sehnat dostatek peněz na zpětný odkup nemovitosti. Ten se dá někde řešit i hypotékou.

Na trhu jsou různé společnosti, ale není jich zatím moc. Jedná se o poměrně nový produkt. Přesto je důležité si dobře vybírat, pečlivě přečíst, prostudovat a zvážit všechny pro a proti, možnosti, a důsledky, které to pro vás bude mít.

Dejte si však pozor při stanovení podmínek odkupu nemovitosti, stanovení výše nájmu a zpětného odkupu, aby se vám to opravdu vyplatilo a aby  společnost byla důvěryhodná.

Tato ne zcela tradiční forma nabízí i možnosti vyplacení exekuce, umoření více nevýhodných půjček (konsolidace), ale i oddlužení nemovitosti, abyste o dům nepřišli.

Půjčka, hypotéka a zpětný odkup nemovitosti – jak spolu souvisí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!