Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hypotéka / foto: shutterstock

Hypotéka během 4 týdnů? Je to možné!

Vybrat si nové bydlení není jako zajít si do obchodu pro housky. Je potřeba se pečlivě připravit a věnovat dost času přípravě.

Přeci jen si vybíráte nový domov pro sebe i pro vaši budoucí rodinu. Samotný výběr je ovšem ta příjemnější část cesty k novému bydlení, o něco složitější je zajištění financí. Ani to však nemusí být problematické. Pojďte se podívat, jak získat hypotéku během čtyř týdnů.

Začít se opravdu musí výběrem nemovitosti, protože většina bank poskytuje hypotéky pouze na konkrétní nemovitosti. Hodně lidí se proto obává, že vyřízení hypotéky bude zdlouhavý proces a že o vysněnou nemovitost nakonec přijdou. Ale být to tak nemusí, ukážeme vám, na co si během sjednání hypotéky dát pozor, aby vše prošlo hladce, a po 4 týdnech jste dostali klíče od nového domova.

1.týden: Podání žádosti o hypoteční úvěr

Když hledáte bydlení, můžete si některé věci připravit už předem a usnadnit si tak práci v prvním týdnu, kdy se podává žádost o hypotéku.

Žádost není složitá, její součástí je pár dokumentů, které musíte dodat:

  • Potvrzení o příjmech, které vám vydá zaměstnavatel (OSVČ poslední odevzdané daňové přiznání).
  • Výpis z katastru nemovitostí.
  • Nabývací tituly (návrh kupní smlouvy, smlouva o smlouvě budoucí apod.).

Potvrzení o příjmech můžete začít připravovat už předem, abyste proces urychlili, jakmile totiž máte dokumenty pohromadě, můžete podat žádost. Banka během jednoho až dvou dnů zkontroluje registry dlužníků a vaše příjmy a objedná odhadce nemovitosti.

2.týden: Odhad nemovitosti

V dalším týdnu proběhne odhad hodnoty nemovitosti. V některých případech dokáží banky udělat odhad tzv. na dálku, neboli online. Vyplníte formulář a dodáte aktuální fotografie. To je obvykle možné u hypotéky na byt ve větších městech, u domů je ve většině případů potřeba klasický odhad na místě. Na místo přijede odhadce, který si nemovitost osobně prohlédne, zkontroluje, nafotí skutečný stav a připraví odhad. U klasického odhadu ovšem počítejte s pěti pracovními dny.

3.týden: Schvalování a případné doplnění informací

Podaná žádost je v pořádku, odhad proběhl hladce a jeho výsledky má banka k dispozici. V tuto chvíli má banka čas si dokumenty projít a případně vás požádat o doplnění informací, jako například výpisy z účtů (pokud máte účet u jiné banky). Pak hypotéku buď schválí, nebo neschválí, třetí možnost je, že vám nabídne jiné podmínky.

4.týden: Schválení a podpis

Vše už je téměř vyřešeno a vy máte podepsanou úvěrovou smlouvu. Ještě je však potřeba splnit podmínky pro čerpání hypotéky.

  • Podepsaná kupní smlouva.
  • Potvrzení, že jste uhradili vlastní vklad (nejčastěji formou smlouvy o advokátní či notářské úschově nebo prostřednictvím jistotního účtu).
  • Potvrzení o vkladu zástavního práva banky k zastavované nemovitosti do katastru nemovitostí.
  • Pojištění nemovitosti a jeho vinkulace ve prospěch banky.
  • Případně další podmínky, které máte v úvěrové smlouvě.

Když všechny tyto náležitosti doložíte, bude vaše hypotéka vyřízená a vy se můžete stěhovat. Jak můžete vidět, v ideálním případě můžete mít hypotéku uzavřenou opravdu během 4 týdnů. Raději se však připravte na to, že mohou nastat komplikace, které celý proces mohou prosloužit.

Samozřejmě vždy záleží na konkrétní situaci, na tom, jak rychle budete schopni dodat potřebnou dokumentaci, a nakonec i na komunikaci s prodávajícím. Cesta k vlastnictví nemovitosti občas může být složitá. Připravte se raději i na potíže, které mohou v těch čtyřech týdnech nastat.

Hypotéka během 4 týdnů? Je to možné!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!