Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jak ušetřit peníze / foto: shutterstock

Finanční rezerva je nutností na horší časy. Vytvořte si ji pomocí jednoduchých pravidel

Peníze v rodinné pokladničce ubývají a na bankovním kontu vám toho taky mnoho nezbývá? Je načase začít šetřit! Naštěstí naučit se vytvořit si finanční rezervu není nic těžkého, je třeba si osvojit několik tipů.

Aktuální koronavirová krize ukázala, že Češi nemají našetřeno. Jenom hrstka z nich se může pyšnit takzvaným hotovostním polštářem, díky kterému nastolenou situaci zvládnou bez stresu či strachu z budoucnosti. Ti, kteří finanční rezervu naspořenou nemají, se ptají, jak jí mohou dosáhnout. Je to naštěstí jenom o zmiňovaném osvojení několika tipů.

Peníze

Přestaňte impulzivně nakupovat

Abyste ušetřili, je důležité vyhnout se impulzivnímu nakupování. Lidé nejvíce utrácí právě v obchodních centrech. Prochází kolem plných výloh, které lákají na krásné oblečení či kosmetiku. A když jim něco padne do oka – automaticky vytahují kreditní kartu z peněženky. Později však tohoto činu litují, ovšem zboží už nemohou vrátit. A tak jsou o několik tisíc chudší kvůli věci, kterou vlastně ani nechtějí či nepotřebují.

Osvojte si pravidlo třiceti dnů

Chcete přestat impulzivně nakupovat? Je načase osvojit si pravidlo třiceti dnů. Mluvíme tu o pravidle, které spočívá v čekání. Zkrátka když se vám něco zalíbí, počkáte třicet dnů a poté se rozhodnete, jestli si danou věc koupíte. Jestli se vám i nadále líbí, proč si ji nekoupit? Většinou se však stane, že na věc zapomenete nebo že vám z oka vypadne stejně rychle, jako vám do oka spadla.

Nakupování

Vypínejte světla i televizi

Mnoho lidí musí doplácet za elektřinu, a to nemalé peníze. Tomuto by se však hravě vyhnuli, kdyby začali vypínat světla v místnostech, kde se zrovna nenachází. Nebo kdyby vypínali televizi, když se na ni zrovna nedívají nebo když vědí, že zanedlouho usnou. Stejně tak by se spotřeba elektřiny snížila, pokud by se nabíječky začaly vytahovat ze zásuvek, pokud se zrovna nenabíjí žádný mobilní telefon či notebook. Takové drobnosti přispívají k tomu, aby dodavatelé za elektřinu spíše vraceli peníze, než abyste za ni museli doplácet vy.

Finanční rezerva je nutností na horší časy. Vytvořte si ji pomocí jednoduchých pravidel

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!