Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lukostřelba / foto: shutterstock

Jak vybrat luk pro začínajícího lukostřelce?

Dnešní doba fandí netradičním sportům a lukostřelba mezi ně rozhodně patří.

Nejde o žádný vedlejší či méněcenný sport, na olympijských hrách je lukostřelba zařazená už od roku 1900. Kdysi jsme v ní bývali docela úspěšní, v roce 1980 česká reprezentantka Zdenka Rousková-Padevětová skončila na čtvrtém místě. Ano, lukostřelba je i pro holky.

Lukostřelba je poměrně nenáročný sport. Vše, co potřebujete, je dobrý luk, šípy a terč. Začátečníkům je doporučováno postavit si terč před nějaký svah, aby nemuseli neustále běhat daleko pro šípy. O terčích se dnes však bavit nebudeme. Zaměříme se spíš na to, jak vybírat luky.

Zpočátku je ideální si vyzkoušet sílu luku

Jak velký (dlouhý) luk si pořídit, se dá odhadnout podle výšky postavy, případně rozpětí rukou. O něco horší je to se sílou, ta je totiž u každého člověka individuální. Síla se udává v librách a určuje, jak namáhavé je luk natáhnout. Nejlepší pro začátek je vydat se do nějakého obchodu a vzít si pár luků do ruky na vyzkoušení. Nemusíte si tam luk rovnou kupovat, klidně si ho pak objednejte z internetu. Budete už ale vědět, co zhruba hledáte.

Střelba z luku

Nevybírejte si rovnou střelecké luky

Luky se dělí na tři kategorie:

dlouhé anglické luky – vhodné pro začátečníky i pokročilé,

reflexní luky – vhodné pro všechny věkové kategorie, využívají se i pro olympijskou střelbu a pokročilé střelce,

kladkové luky – technicky zaměřené, spíš pro zkušené.

Nezapomeňte také na to, zda jste pravák, nebo levák. Luky pro praváky bývají označené jako RH, střelec drží luk v levé ruce a tětivu natahuje pravou. Luky pro leváky jsou označené LH.

Šípy se shodují s délkou nátahu

Šípy se vybírají podle délky nátahu luku. Abyste ji zjistili, stačí si stoupnout, předpažit obě ruce, jako když chcete tlesknout, a změřit vzdálenost od krční jamky ke konečkům prstů. Toto je délka nátahu a takto dlouhé by měly být i šípy. K anglickému luku se používají spíš šípy dřevěné, k ostatním duralové či karbonové.

Střelba z kuše

Nejlepší každopádně je, když se poradíte s odborníky. O odborný názor můžete požádat trenéra, kamaráda, co už střílí, nebo i prodejce v obchodě. Své rady vám nabízí také e-shop Kentaurzbrane.cz, kde prodávají luky, kuše i další výbavu včetně šípů.

K tomuto článku není otevřena diskuze