Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mao Ce Tung s rouškou / foto: shutterstock

Čína se letos stane největší světovou ekonomikou

Rok 2020 přinese podle všeho velké změny, a to i na poli globální ekonomiky a politiky. Zdá se, že nejlidnatější země světa má letos všechny předpoklady k tomu, aby se stala největší světovou ekonomikou. A to i kvůli vlivu koronaviru.

Ekonomická situace Číny v porovnání se Spojenými státy

Zda-li je Čína největší či druhou největší světovou ekonomikou současnosti, je otázkou pouze v tom, jak výkon ekonomiky měříme. Pokud porovnáme údaje nominální, tak tam stále vedou Spojené státy americké s celkovým výkonem tamního hospodářství 21,4 trilionu dolarů. Čína zaostává na hodnotě 14,1. Zdá se tedy, že výkon její ekonomiky je někde na dvou třetinách. Srovnání na této škále je většinou médií hojně přejímáno a o Číně se běžně hovoří jako o druhé největší ekonomice světa. Jenže nominální HDP (hrubý domácí produkt) je dost zavádějící srovnání. Dejme tomu, že se v Číně i Spojených státech vyrobí například zcela shodný žebřík. V Číně jej vyprodukovali za 20 dolarů a v USA za 50. Do nominálního HDP se tedy počítá v případě USA 50 dolarů, kdežto v Číně jen 20. Zdánlivě Spojené státy vyprodukovaly 2,5 krát větší hodnotu, než v Číně. Jenže reálná hodnota je stejná, tedy jeden žebřík.

Proto existuje upravená škála měření výkonu ekonomiky a to takzvaný hrubý domácí produkt v paritě kupní síly, který nabízí reálnější pohled na svět. Zde se už bere v úvahu, kolik jednotlivé výrobky v jednotlivých státech stojí. Náš výše popsaný hypotetický příklad s žebříkem tedy připíše stejnou hodnotu Spojeným státům i Číně. A proto taky porovnání HDP podle parity kupní síly už vychází úplně jinak. Čína dosahuje výkonu ekonomiky 29,7 trilionu dolarů oproti americkým 22,2. Její ekonomika je tedy o celých 33 procent větší, než americká. Údaj je z roku 2019. Příklad s žebříkem je opravdu velmi zjednodušený, ale pro čtenáře bez ekonomického vzdělání alespoň poskytne představu, o co v obou popsaných veličinách jde. V HDP podle parity kupní síly Čína předběhla Spojené státy už v roce 2014, od této chvíle se o ní dá mluvit jako o největší světové ekonomice.

Ve skutečnosti je ekonomika Spojených států uměle „nafouklá“ ještě o něco více. Stačí porovnat, jak fungují například stravovací návyky Američanů v porovnání s námi, nebo zmíněnými Číňany. Zaprvé, jídlo se v Americe produkuje tak, aby zasytilo jen na chvíli, a průměrný Američan toho tedy zkonzumuje daleko více, než Číňan (nebo Čech). Přitom reálná hodnota je ta, že člověk neumřel hlady. V Americe se však utratilo za tu samou věc daleko více. Navíc obezita přináší zdravotní problémy a spousta lidí za „velkou louží“ utrácí dodatečné peníze za léčbu. Pokud jdete v Americe do hospody, velmi často vás překvapí, že je všechno z plastu. Kelímek na pivo, talíře, příbory. To všechno se pak po jednorázovém použití vezme a vyhodí. Pak se to musí zlikvidovat a koupit nové. Takže jak je vidět, „navíc“ se spotřebovaly zdroje na jednorázovou výrobu nádobí, jejich likvidaci (odpadový průmysl), více jídla a ještě něco pro farmaceutický průmysl. A takových příkladů najdeme v USA více. Reálně je tedy i HDP podle parity kupní síly v případě Spojených států trochu nadhodnocen. Mluvíme ale ve všech případech o celkovém HDP země. Pokud bychom sledovali výkon ekonomiky přepočtený na obyvatele, tam bude Čína zaostávat ještě dlouho. Spojené státy totiž dosahují srovnatelného výkonu při několikanásobně menším počtu obyvatel. Pojďme se však vrátit k první měřící škále, nominálního HDP.

Situace v roce 2020

Samozřejmě, že letos je ekonomika celého světa ovlivněna koronavirem. Jenže v Číně celkem onemocnělo 82 tisíc lidí a číslo už téměř nestoupá, epidemii už má země de-facto za sebou. Kdežto Spojené státy se dostaly na první místo na světě v počtu nakažených (v poměru k obyvatelstvu jsou na tom už 8 krát hůře, než Čína) a epidemii mají před sebou. Nikdo neví, jak se situace bude dále vyvíjet, ale už teď je jasné, že některé provozy budou zavírat a spousta lidí nepůjde do práce. Počty nakažených navíc raketově rostou a to nejvíce ze všech zemí na světě. To vypovídá o jediném, přestože mělo americké vedení čas se na epidemii připravit, nepovedlo se téměř nic. Buď je něco špatně na rozhodnutích americké vlády, nebo je přímo systém zdravotnictví špatný. Tak jako tak, v Číně se již vše vrátilo do normálu a ekonomika opět šlape. Naopak v případě Spojených států se dá očekávat velký pokles HDP, který bohužel asi pocítíme všichni. Mezi další trumfy Číny v pomyslném boji s největším rivalem můžeme počítat osamostatnění čínských výrobků v mobilních zařízeních (jsou už bez Google Play a tudíž neplatí poplatky ven ze země) a rovněž velké problémy firmy Boeing – největšího amerického exportéra. Pokud se tedy nic nezmění v aktuálních trendech, Čína letos předběhne Spojené státy i v nejméně vypovídajícím ekonomickém měřítku – nominálním HDP. Co to přinese nám a světu, zatím jisté není.

Nás samozřejmě více zajímá, jak dopadne ekonomika České republiky v aktuálním roce. V porovnání se sousedy máme našlápnuto dobře a šanci k vrácení části výroby k nám. To znamená, zvětšení vlastní soběstačnosti. Rok 2020 ovšem bude v každém případě pro naši zemi obtížný. Prožijme jej tedy všichni co možná nejlépe.

Čína se letos stane největší světovou ekonomikou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!