Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Potemník moučný / foto: shutterstock

Larvy potemníka moučného jako potravina nového typu: Je libo křupavé červíky?

Potemník moučný, tedy jeho larvy, byly spolu s dalšími 5 druhy hmyzu uznané Evropskou unií v roce 2018 jako potravina nového typu. Ochutnat je vzbuzuje rozpaky, ale i nadšení.

V čem vidí odborníci hlavní přínos hmyzu v kuchyni?

Hmyz podle výživových expertů představuje účinný alternativní zdroj bílkovin s vysokou výživovou hodnotou. Dokonce tak vysokou, že by podle propočtů mohl v roce 2050 nasytit světovou populaci čítající přibližně 10 miliard lidí. Kromě vysokého obsahu bílkovin obsahuje také dostatek vápníku a železa, oproti tomu je poukazováno na jeho nízké hodnoty cukru a soli, a také nulovou přítomnost antibiotik či chemikálií. Radují se i ochránci přírody, kteří již řadu let řeší problém světové závislosti na mase a s ní spojené negativní vlivy na životní prostředí. Zajímavé srovnání nabízí mezinárodní organizace Internatioal Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF), podle které hmyz potřebuje 2 kg krmiva na jeden kilogram tělesné hmotnosti, zatímco skot potřebuje 8 kg.

Chcete ochutnat larvy potemníka moučného?

Přípravou hmyzu se u nás zabývají mnozí nadšenci, jen malé procento však dokáže dotáhnout celý výrobní proces do konce a vytvořit tak konečný produkt připravený ke konzumaci. Jednou z firem, které se to povedlo, je rodinná firma WormUP s.r.o. Ta nabízí absolutní novinku letošního roku, specialitu z hmyzu – křupavé červíky WORM UP připravované sušením larev potemníka moučného a jejich následným dochucením solí s jemným nádechem chilli.

Jaké hodnotí "křupavé červíky" ten, kdo je ochutná poprvé? 

Ti, kteří se odvážili tuto hmyzí specialitu ochutnat, byli překvapení její výbornou chutí. „Největší problém je překonat své předsudky. Kdo se odváží ochutnat naše křupavé červíky, je většinou nadšený, jak skvěle chutnají. Pak se k němu přidají i další odvážlivci a pytlík červíků rychle zmizne“, říká Libor Sloupenský, zakladatel společnosti WormUP s.r.o. Stejně jako ostatní hmyz, také Křupaví červíci z larev potemníka jsou velmi výživní – mají vysoký podíl bílkovin (50 %) a nenasycených mastných kyselin (30 %), naopak žádný cukr. Zároveň jsou šetrní k přírodě, jelikož se na jejich chov a zpracování spotřebuje výrazně méně vody, krmiva a prostoru, než to je v případě prasat či krav.

Jaká je filosofie společností pěstujících tyto červíky?

Rodinná firma WormUP, která vyrábí slané speciality z hmyzu, vznikla teprve v březnu tohoto roku. „Za tak krátkou dobu jsme ušli obrovský kus cesty. Často na ní slýcháme odpověď NE z různých stran – od technologů, poradců, potenciálních partnerů. Teď už ale víme, že to je jenom informace o tom, kudy cesta nevede. Naučili jsme se ptát, kudy cesta vede a nacházet nová řešení“, doplňuje Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy. Své "křupavé červíky" firma zatím nabízí na různých gastro festivalech jako novou netradiční pochutinu k pivu či vínu, v jednání však již má mnohá odběrná místa i partnery. Jedním z nich je například známý brněnský pivní bar Výčep na stojáka na Jakubském náměstí, kde mohou zákazníci již nyní ochutnat tuto vynikající hmyzí specialitu.

Larvy potemníka moučného jako potravina nového typu: Je libo křupavé červíky?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!