Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Efektivní úklid domu / foto: shutterstock

Pravidelným úklidem předejdete nepříjemným zdravotním problémům

Zamést, vysát, utřít prach. Zejména poslední bod je obzvlášť důležitý, pokud kromě nepořádku chcete zatočit třeba i s cukrovkou. Prach totiž může obsahovat hormonální disruptory, které v těle umí nadělat pěknou neplechu.

Proč je prach tak nebezpečný?

Při běžném úklidu jen sotva přesouváme nábytek, důkladně vytíráme pod postelí a otíráme všechny „lapače prachu“, abychom se zbavili všech nečistot. Právě zde se ale skrývá nejvíce alergenů, plísní, ale také právě prachových částic obsahujících hormonální disruptory. Zjednodušeně řečeno se jedná o chemické sloučeniny, které narušují přirozené funkce organismu.

Pravidelné utírání prachu je nutností
Pravidelné utírání prachu je nutností – Zdroj: Shutterstock.com

Tyto disruptory mohou zhoršit spánek, jelikož působí na melatonin a kortizol, ale také negativně ovlivnit produkci inzulinu a taurinu, který má na starosti imunitu. Bez újmy nezůstává ani tyroxin, který podporuje funkci štítné žlázy a chrání tělo před výkyvy váhy, ale i autoimunitními chorobami. Hrozí i dysfunkce pohlavních hormonů. V neposlední řadě mohou rozhodit psychiku, a to kvůli vlivu na serotonin, dopamin a endorfiny.

Vyšší riziko je u dětí

Více než dospělí jsou ohrožené děti. Přeci jen tráví více času v posteli a na podlaze, strkají do pusy nejrůznější předměty i špinavé prstíky a jejich kůže je tenčí, takže jí pronikne i víc škodlivin. A protože jejich imunitní systém ještě není zcela vyvinutý, je rychle zaděláno na poruchy chování, potíže s dýcháním, bolesti hlavy nebo alergie.

Ložní prádlo si žádá výměnu jednou za týden
Ložní prádlo si žádá výměnu jednou za týden – Zdroj: Shutterstock.com

Jak často tedy uklízet?

Určitě víte, že ložní prádlo je třeba měnit každý týden. Částečky kůže, zvířecí chlupy a pot jsou přímo rájem pro roztoče. Zhruba stejně často byste ale měli uklidit pod postelí a pod dalším nábytkem. Jen zamést nestačí, jelikož tím se prachové částice rozutečou na všechny strany. Daleko efektivnější je vytírání. Nezapomeňte vlhkým hadříkem otřít také samotný nábytek a čas od času ho ošetřit speciálním přípravkem, který zabrání nadměrnému ulpívání prachu.

 

Zdroj:

https://www.ctidoma.cz/zdravi-styl/za-spatny-spanek-i-cukrovku-mozna-muze-prach-pod-posteli-73247

Pravidelným úklidem předejdete cukrovce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!