Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Léčba v nemocnici / foto: shutterstock

Metabolický syndrom – zabiják mezi civilizačními chorobami

Metabolický syndrom denně krátí miliony životů v moderním bohatém euro-americkém světě. Další jeho oběti se stále více objevují i na bohatnoucím Dálném východě. Co o něm víme dnes?

Metabolický syndrom součástí prosperity

Začátek tohoto onemocnění se v lidské historii datuje od období zemědělské revoluce. V této době lidé konečně uměli vypěstovat dostatek kaloricky hodnotné stravy, aby zažehnali neustále přítomný hlad. Pěstovali obilí bohaté na sacharidy, díky čemuž měli dostatek potravy pro zvířata, jejichž maso je bohaté na tuky. Tuky a sacharidy jsou hlavní složky potravy způsobující metabolický syndrom (MS). Klasický pacient s MS vzniká tak, že sedí před televizí a konzumuje nadměrné množství tučné a cukernaté potravy – typicky vepřový bůček s chlebem nebo smažený řízek s bramborovou kaší.

Nadměrná konzumace potravin
Nadměrná konzumace potravin – Zdroj: Shutterstock.com

V těle vypukne inzulinová bouře

Nedostatek pohybu a vysoký kalorický přísun vede k tomu, že se tělesné buňky brání vůči přísunu živin tím, že jejich receptory (buněčné antény) přestávají reagovat na inzulín a čerpat tak tuky a cukry z krve. Tělo se pak snaží buňky přesvědčovat stále vyššími hladinami inzulínu a stoupají pak i hladiny tuků a cukrů. Výsledkem je pak komplex onemocnění, kterému říkáme metabolický syndrom, Reavenův plurimetabolický syndrom nebo syndrom X. Jeho součástmi jsou cukrovka druhého typu (inzulín se musí dokonce dodávat uměle), vysoký tlak, vysoké hladiny tuků v krvi, vysoký cholesterol, nízký HDL cholesterol a mužský typ obezity. Roli hraje samozřejmě kromě nadměrného přísunu potravy i stres a nedostatek pohybu.

Stres stojí za vznikem mnoha onemocnění
Stres stojí za vznikem mnoha onemocnění – Zdroj: Shutterstock.com

Metabolický syndrom nás postupně zabíjí

MS podstatně zkracuje život. Nejvíce je ohrožen tlustý čtyřicetiletý muž sedící například za volantem. Nedostatek pohybu, smažené jídlo a stres jsou varovné začátky. Pokud se k tomu ještě přidá kouření a hypertenze, blíží se zmíněný k jistému závěru: ateroskleróze a cévní příhodě. Všechny tyto aspekty vedou k ucpávání tepen zejména v srdci, mozku, ledvinách, očích a končetinách. Mrtvice či infarkt v takových případech na sebe nenechají dlouho čekat.

Infarkt může vypuknout i v mladém věku
Infarkt může vypuknout i v mladém věku – Zdroj: Shutterstock.com

Boj proti metabolickému syndromu

  • Pravidelný pohyb: rychlá chůze půl hodiny denně znamená vysoce účinnou prevenci.
  • Zdravé stravování: jíst více zeleniny s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem cukrů a jíst méně tučnou stravu.
  • Brát léky proti cukrovce, cholesterolu a vysokému tlaku podle pokynů lékaře.
  • Vzdát se kouření.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Metabolick%C3%BD_syndrom

https://nemoci.vitalion.cz/metabolicky-syndrom/

https://www.wikiskripta.eu/w/Metabolick%C3%BD_syndrom_a_inzul%C3%ADnov%C3%A1_rezistence

Metabolický syndrom – zabiják mezi civilizačními chorobami

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!