Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Plíseň za dveřmi / foto: shutterstock

Plísně a zvýšenou vlhkost v zimním období lze minimalizovat

Venkovní chladné počasí, kondenzace par vzniklých například při vaření nebo sušení prádla a nižší intenzita větrání, to všechno jsou důvody, proč právě v chladnějším období roku vznikají na zdech našich domů a bytů ve zvýšené míře plísně.

Jak vzniku plísní předcházet?

V první řadě je potřeba se zaměřit na způsob sušení čerstvě vypraného prádla. To byste neměli se sušákem přistrkovat příliš blízko zdi či je uzavírat v místnosti, kde nejsou okna, která by odvod přebytečné vlhkosti zajistila. Nevhodné je i sušení v blízkosti topení či přímo na něm. Opařená voda se usadí na oknech a plíseň začne bujit stejně. Ideální je postavit sušák s prádlem do prostoru a nechat prádlo přirozeně vyschnout. Přitom samozřejmě ve zvýšené míře větrat. To je však potřeba nejen v případě, že v bytě zrovna sušíte mokré prádlo.

Jak větrat v zimě?

Efektivní větrání v zimě má být krátké a intenzivní. Otevřete všechna okna, nechte v bytě vyměnit vzduch a po 10 minutách je opět zavřete. Nejenže se vzduch v prostoru vašeho bytu okysličí, s tím starým navíc odejde i přebytečná vlhkost. Jestliže máte v bytě rozvěšeno mokré prádlo, pomůže tento způsob větrání jeho rychlejšímu usušení bez kondenzace vody na stěnách. Větrání si můžete zopakovat i několikrát za den.

Jak na to jste-li zimomřiví a nechce se vám v zimě často větrat?

Domácí vysoušeč vše vyřeší. Dejte jej do místnosti s právě vypraným prádlem a dejte mu pár hodin. Zhruba po této době vylijte nádobku, která se naplnila zkondenzovanou vlhkostí. Právě toto je voda, která se neusadila na vašich zdech a nezavdala příčinu vzniku plísní. Odvlhčovače jsou finančně poměrně nenáročná zařízení, která však pomohou předcházet náročným potížím v budoucnosti, například dezinfekci a malování. O přítomnosti plísní a jejich negativním vlivu na vaše zdraví ani nemluvě.

Plísně a zvýšenou vlhkost v zimním období lze minimalizovat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!