Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ananas / foto: AI Gemini

Proč nás ananas „štípe“ na jazyku: enzym, který útočí

Ananas patří mezi nejoblíbenější tropické plody, ale mnoho lidí zná ten zvláštní pocit – pálení, štípání či jemné brnění na jazyku, patře nebo rtech. Nejde o alergii ani o náhodu. Za vším stojí přirozený enzym zvaný bromelin, který se v ananasu vyskytuje.

Tento enzym má jednu neobvyklou vlastnost: dokáže rozkládat bílkoviny. A protože sliznice v ústech jsou tvořeny právě bílkovinami, bromelin je začne doslova „trávit“. Právě tento proces vyvolává ono nepříjemné štípání.

Čerstvý ananas
Čerstvý ananas – Zdroj: Shutterstock.com

Může za to i kyselost ananasu

Kromě bromelinu hraje svou roli také vysoká kyselost. Ananas obsahuje výrazné množství organických kyselin (např. kyselinu citronovou), které mohou citlivou sliznici podráždit samy o sobě. V kombinaci s enzymatickou aktivitou bromelinu se tak vytváří koktejl, který u někoho způsobí jen mírné nepohodlí, u jiného až výrazné pálení. To je také důvod, proč některé odrůdy ananasu štípou více než jiné – liší se v množství enzymů i kyselin.

Jak štípání předejít: jednoduché triky, které fungují

Dobrou zprávou je, že nepříjemným pocitům se dá snadno zabránit. Při tepelné úpravě – například grilováním, pečením či vařením – se bromelin deaktivuje, protože se jedná o tepelně nestabilní enzym. Pro rychlou úlevu pomáhá i krátké nasolení ananasu. Sůl totiž enzym částečně neutralizuje a zmírní jeho agresivitu. Mnozí také doporučují jíst ananas společně s mléčnými výrobky, protože kasein (mléčná bílkovina) na sebe váže část enzymu. A pokud si vybíráte čerstvý plod, sáhněte po plně zralém ananasu – bývá sladší, méně kyselý a méně „pálivý“.

Exotické ovoce
Exotické ovoce – Zdroj: Shutterstock.com

Mýty a zajímavosti o bromelinu

S ananasem se pojí celá řada mýtů. Jedním z nich je přesvědčení, že bromelin „rozpouští“ jazyk. Realita je méně dramatická – enzym pouze narušuje sliznici, což rychle ustoupí. Zajímavé je, že stejné enzymy z ananasu brání želatině, aby správně tuhla, proto se čerstvý ananas nikdy nepoužívá do klasických želé dezertů. Mnohé studie také ukazují, že bromelin má pozitivní účinky na trávení nebo snižování zánětů, takže ho najdete i v doplňcích stravy. V ovoci samotném však funguje jednoduše – jako enzym, který rozdělává bílkoviny, a při kontaktu s našimi ústy dokáže pořádně překvapit.

 

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/why-does-pineapple-burn

https://en.wikipedia.org/wiki/Bromelain

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/

Proč nás ananas „štípe“ na jazyku: enzym, který útočí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!