Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Švestičky umeboshi / foto: shutterstock

Švestičky umeboshi, zázrak ze světa samurajů

Umeboshi, umeboši nebo umebošky. To jsou malé nakládané švestičky sladko-kyselé chuti, které by neměly chybět v žádné přírodní lékárničce.

Umeboshi jsou považované za zázračné samurajské jídlo, jediná švestka vás prý zásobí energií na celý den. To díky obsažené kyselině citronové, která odbourává kyselinu mléčnou způsobující únavu organismu. Umí toho ale ještě mnohem víc.

Odkyselují žaludek

Díky vysokému obsahu zásaditých minerálů neutralizují kyselinotvornost krve. Jen malý kousek zklidní překyselený žaludek a harmonizuje trávení. Zatočí s pálením žáhy, nevolnostmi (i těmi těhotenskými nebo v autě), pomáhá při přejedení, působí proti zácpě a průjmu a ulevuje při kocovině. 10 gramů umeboshi dokáže zneutralizovat až 100 gramů cukru.

Švestičky umeboshi jako zázračný pokrm
Švestičky umeboshi jako zázračný pokrm – Zdroj: Shutterstock.com

Omlazují organismus

Pokud chcete vypadat a cítit se mladší, sáhněte po umeboškách. Zmírňují oxidaci, podporují látkovou výměnu a dodávají energii aktivním buňkám ledvin a jater, čímž napomáhají vylučování jedů z těla.

Bojují proti zubním kazům

Díky antibakteriálním vlastnostem, které působí zejména proti bakterii žijící v dutině ústní a naleptávající zubní sklovinu, jsou skvělou prevencí vzniku zubního kazu. Můžete je užívat i preventivně.

Krásný úsměv díky zdravé stravě
Krásný úsměv díky zdravé stravě – Zdroj: Shutterstock.com

Jsou bohaté na vitamíny a minerály

Švestičky obsahují daleko víc vitamínů a minerálů než u nás běžně dostupné ovoce. Zejména bohaté jsou na vápník, železo, mangan, draslík a fosfor, ale i vitamíny A a C. Díky kyselině citronové se zároveň látky snadno vstřebají. Naopak chudé jsou švestky na kalorie a tuky, což z nich činí ideální doplněk zdravého stravování.

Jak se vyrábí?

Ovoce se nejprve několik dní a nocí suší na rýžových rohožích, poté se posype mořskou solí a naloží do nálevu se shiso listy, které mají vysoký obsah železa a antioxidantů. Umeboškám propůjčují typickou červeno-růžovou barvu. Následně se usuší a znovu nakládají. Tento proces se několikrát opakuje, aby se účinky maximalizovaly. Fermentovat se mohou i několik let.

 

Zdroje: 

https://sever.rozhlas.cz/umeboshi-zazracne-samurajske-jidlo-plne-energie-8091510

https://www.jimejinak.cz/umebosi-svesticky-prvni-pomoc-nejen-pri-nevolnosti/

Švestičky umeboshi, zázrak ze světa samurajů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!