Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nákup ovoce / foto: shutterstock

Některé výrobky se pro závadnost stahují z prodeje – po rýži a kakau následuje kosmetika

Tu a tam se objeví informace, že je některý z výrobků stahován z prodeje pro závadnost. Prodejce vyzývá k nekonzumování a nepoužívání výrobku a nabádá zákazníky, aby dané zboží vrátili do prodejny.

Jak je vůbec možné, že se takový výrobek dostane na prodejní pult?

Státní zemědělská a potravinářská inspekce a hygienici občas zaznamenají výrobek (většinou se jedná o jednotlivé šarže výrobků), které nesplňují limity pro nezávadnost. Někdy nejenže tyto limity nesplňují, ale mnohdy je mnohonásobně překračují, nebo obsahují látky, které by ve výrobku neměly být ani ve stopovém množství. V takovém případě vyzvou prodejce, aby výrobek stáhl z prodeje a výrobci udělí sankce. Jak je ale vůbec možné, že se takový výrobek objeví na pultech obchodu? Skutečně se tyto potencionálně nebezpečné výrobky zachytí všechny?

Při nakupování opatrně
Při nakupování opatrně – Zdroj: Shutterstock.com

Není to tak dávno, co se prodeje stahovala rýže, kakao a několik kosmetických výrobků

V nedávné době hygienici odhalili nebezpečné látky v Holandském kakau a v rýži Basmati od výrobce Lagrys. V rýži bylo překročeno maximální reziduální množství pesticidů. V kakau se prokázala nadlimitní hladina ochratoxinu A. Obě jmenované látky při překročení maximálních hodnot mohou být zdravotně škodlivé. V případě ochratocinu A se jedná o skutečně vážné dopady na zdraví člověka. Jedná se o toxin, který dokáže poškodit ledviny, mohl by mít karcinogenní účinky, je teratogenní, což znamená, že poškozuje plod vývojovými vadami, a oslabuje imunitní systém. Evropská komise Rapex vyřadila z prodeje hned několik kosmetických výrobků (gel na vlasy, vlasový šampon, antiperspiranty) z důvodu obsahu nebezpečné látky BMHCA. Tato látka může poškodit reprodukční systém, zdraví nenarozeného dítěte a vede k vývoji alergií.

Při nákupu drogerie čtěte pečlivě složení
Při nákupu drogerie čtěte pečlivě složení – Zdroj: Shutterstock.com

Kromě kvality výrobků si musíme hlídat i to, jestli jednotlivé šarže nejsou závadné

Většinu závadných výrobků se podaří zachytit. Bohužel, určitě ne všechny. Výrobek, který je označen za potenciálně škodlivý, můžete vrátit do obchodu (účtenku k tomu nepotřebujete) a peníze vám vrátí.

 

Zdroj:

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/25680-stazeni-vyrobku-ryze-kakao

https://cnn.iprima.cz/retezec-billa-stahuje-z-prodeje-ryzi-ve-vyrobku-bylo-prekroceno-mnozstvi-pesticidu-434141

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/550785-obchody-stahuji-z-prodeje-nebezpecne-kakao-obsahuje-jed

 

 

 

Některé výrobky se pro závadnost stahují z prodeje – po rýži a kakau následuje kosmetika

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!