Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Voňavé prádlo / foto: Shutterstock

5 tipů, aby vaše prádlo stále krásně vonělo

Máme pro vás 5 tipů, jak to udělat, aby vaše prádlo vonělo pokaždé, když ho z pračky vytáhnete.

Vůni čistě vypraného prádla se nic nevyrovná. Někdy se ale stane, že pračka nepracuje, jak má, nebo potřebuje vyčistit. Dá vám to najevo prádlem, které i přes množství nalité aviváže místo vůně zapáchá.

Péče o prádlo
Péče o prádlo – Zdroj: Shutterstock.com

Pračka se nesmí přecpávat

Nakupí se vám za týden spousta prádla a vy ho chcete mít co nejdříve vyprané? Pak obvykle nacpeme pračku téměř k prasknutí. Dokud se tam něco vejde, přidáváme další a další prádlo. Jenže to rozhodně není dobře. Nejenže můžete pračku přetěžovat a dovést až k poruše, ale ani prádlo se nevypere tak, jak má. Ideální je, když máte v pračce prostor takový, že když do bubnu vsunete dlaň na výšku, pohodlně se tam vejde. Voda i prášek tak mají šanci dostat se do každého kousíčku prádla, správně ho vyprat i propláchnout a prádlo tak bude čisté a krásně voňavé.

Sušte prádlo správným způsobem

Pokud máte sušičku, máte půl starostí vyřešeno. Pokud však věšíte prádlo na sušák, dodržujte pár pravidel, díky kterým rychle a dobře proschne a bude krásně vonět jako po vytažení z pračky.

Sušička jako skvělý pomocník
Sušička jako skvělý pomocník – Zdroj: Shutterstock.com
  • Nenechávejte prádlo v pračce mokré zbytečně dlouho – věšte ho hned po vyprání.
  • Nechte mezi jednotlivými kusy prádla dostatek prostoru, ať proudí vzduch – použijte raději dva věšáky, pokud je prádla hodně.
  • Věšák by měl stát uprostřed pokoje, aby k němu šel vzduch ze všech stran.
  • Místnost, v níž sušíte, by měla být teplá, ale dobře větraná – jinak by se vám mohla z vlhkosti začít dělat v bytě plíseň.

Někdy nepomohou ani výše uvedená pravidla pro praní a sušení prádla. Problém může být v čerpadle, které špatně odvádí vodu z pračky. Většinou je to ale tím, že se v pračce usazují zbytky máchadla a prášku, způsobují plísně a zápach. Proto ji pravidelně čistěte. Můžete si pořídit čistič pračky z drogerie, ale snadno to zvládnete i s tím, co najdete doma ve spíži.

Čistá pračka je základem pro voňavé prádlo
Čistá pračka je základem pro voňavé prádlo – Zdroj: Shutterstock.com

Kypřící prášek

Kypřící prášek můžete použít už při praní prádla. Není nutné pouštět pračku na prázdno. Do pračky dáte jako obvykle prášek i máchadlo, ale do bubnu navíc přisypete odměrku kypřícího prášku. Prádlo bude čisté a voňavé.

Soda

Stejně jako kypřící prášek funguje i soda. Opět ji ke klasickému praní přisypáte rovnou do bubnu a prádlo bude čisté a voňavé.

Ocet

Pokud čistíte pračku otcem, přilijete jej do přihrádky na prášek – rovnou k prášku během praní. Stačí ho cca 2 deci. Poté je dobré pračku pustit ještě jednou, klidně na kratší čas, jen s práškem a aviváží.

 

Zdroj:

https://www.cleany.cz/cs/blog/chcete-mit-ciste-a-vonave-pradlo-pravidelne-cistete-pracku

5 tipů, aby vaše prádlo stále krásně vonělo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!