Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sociopat / foto: shutterstock

Je váš kolega sociopat? Neberte si jeho chování osobně

Je váš soused, kolega v práci či kamarád při běžném přátelské setkání okouzlující a šarmantní skvělý společník, o kterém se tu a tam šíří fámy, že někoho podvedl, choval se agresivně či jednoduše nedodržel co slíbil?

Pak máte pravděpodobně co do činění s psychopatem či sociopatem.

Jak tento typ osobnosti vzniká?

Psychopaté na rozdíl od sociopatů mají svoji psychologickou poruchu vrozenou. Zjednodušeně řečeno, nemají dovyvinutu tu část mozku, která odpovídá za emoce a sebeovládání. U sociopatů je situace trochu odlišná. U nich došlo vlivem prožitého týrání či zneužívání v dětství ke změně jejich chování ve smyslu přizpůsobení se nastalé situaci. Na rozdíl od psychopatů sociopaté jsou některých emocí schopni, je jich ale minimum.

Jak poznat sociopata?

Jedním z nejdůležitějších poznávacích znamení je grandiózní sebehodnocení spojené s patologickou lhavostí. Sociopat o sobě má vybudované vysoké mínění, má pocit, že je více než ostatní a podle toho se také chová. Pro to, aby podpořil či podpořila (sociopaty jsou i ženy) svoje kouzlo osobnosti neváhá upravovat skutečnost ke svému obrazu, manipulovat s ostatními či překročit nejen hranice morálky, ale i zákona. Nejčastěji citovaným heslem sociopata je: „Účel světí prostředky.“ Bohužel ho myslí doslova a řídí se jím prakticky v drtivé většině situací. Stejně jako u psychopatů je jediným motorem jejich fungování touha po moci nad ostatními a s tím spojenými penězi.

Jak přežít sociopata?

Základem zdravého vyjití se sociopatem je nepřizpůsobování se jeho vidění světa a nedání najevo strachu. Jestliže máte obavy z toho, co vám tento člověk může provést, zapomeňte na ně nebo je alespoň před ním nedávejte najevo. Mějte na paměti, že jakmile odkryjete slabiny, kousne vás. Nikdy se podobnému člověku s ničím nesvěřujte a při konverzaci preferujte neutrální témata, která nemůže použít proti vám. A za všech okolností platí, že je potřeba si krýt záda. Schovávejte si veškerou psanou komunikaci, protože věřte tomu nebo ne, jednou přijde čas, kdy bude potřeba ji předložit jako důkaz jeho jednání.

Je váš kolega sociopat? Neberte si jeho chování osobně

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!