Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejrychlejší vrtulník světa

Vrtulníky se z pohledu veřejnosti neprosadily tolik jako letadla. Přestože nepotřebují rozměrná letiště, dokáží manévrovat v nízkých výškách a jsou jednodušší na údržbu, jedna důležitá vlastnost jim schází. Rychlost.

X2 Demonstrator
Helikoptéry samozřejmě rychlé jsou. Ne však tolik, aby se je vyplatilo užívat pro masovou přepravu. A tak nachází využití zejména v záchranářských službách, armádě či v rámci soukromých akcí zbohatlíků.

Tento stav věcí zřejmě ještě nějakou dobu bude platit. Ovšem letadla by se vrtulníkům neměla vysmívat kvůli jejich rychlosti. Společnost Sikorsky totiž úspěšně završila dlouholetý vývoj stroje X2 Demonstrator.


Pod odvážným názvem se neskrývá nic jiného než technologicky inovativní helikoptéra, která při svém prvním veřejném testu zapůsobila zejména rychlostí.

Testování probíhalo třicet minut, kdy byl otestován jak let vpřed, tak vznášení rovně i do stran. Demonstrátor ve všech disciplínách uspěl, ale prakticky vše přebila rychlostní disciplína.

Rychlý jako blesk
Inženýři ze Sikorsky koncipovali vrtulník tak, aby bez problému dosáhl a udržel rychlost 250 uzlů za hodinu, což je ekvivalent 400 km/h. Nejvyšší naměřená rychlost byla přitom ještě o 61 km/h vyšší. A kdo ví, zda je to limit. Současný rychlostní rekord helikoptér drží Westland Lynx s 401 km/h, což ovšem byl upravený stroj se speciálním designem rotoru.

To vše je doplněno výborným chováním v oblastech, které jsou odběrateli vrtulníků tradičně žádány. To znamená skvělou manévrovatelnost v členitém terénu, vznášení či přechod z klidu do rychlosti.

Zatím jde pouze o prototyp, ale Sikorsky do vývoje nasypal takové peníze, že si lze jen těžko představit, jak by se vzdával sériové výroby pro vojenské i civilní využití. Počítá s ní kolem roku 2010.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 108