Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Instalační krabice / foto: shutterstock

Kabelové lišty a další pomůcky pro ochranu obvodů

Každý elektrikář, stavební společnost, ale i domácí kutil nebo třeba firma, která rozvádí po bytech internetové připojení, potřebuje pomůcky pro ukrytí obvodů a rozvodů. Nemají pouze estetický význam, ony především chrání.

Instalační krabice i kabelové lišty chrání v prvé řadě svůj obsah. Rozvody a vedení jsou v nich ukryté před vnějšími vlivy, jako jsou voda, sluneční záření či třeba pejsek pobíhající po obýváku. Chrání však také lidi, zejména děti, které by mohly mít tendenci zkoumat, co se stane, když si budou hrát s daným drátem. Když však kabel schováte do kabelové lišty, je vyhráno.

Už dávno nejde jen o jednoduché plastové pomůcky

Vezměme si například takové krabice na zeď určené pro instalaci zásuvek, ovladačů, spínačů, propojení kabelů a vodičů. Na výběr je jich celá řada. Speciální typy seženete do zateplení, do podlah a nábytku, pod omítku či do dutých příček. A tím výběr teprve začíná.

Instalační krabice

Dále si musíte vybrat, jestli vás zajímají bílé krabice pod omítku, nebo byste raději jinou barvu. Z materiálů moc na výběr nebývá, plast je prostě nejpraktičtější. Zato se však objevují jeho nejrůznější modifikace a speciální úpravy. Pro elektrické vedení se hodí například samozhášivé provedení. To znamená, že po oddálení zdroje plamene samovolně zhasne.

Kabelů v domácnostech totiž přibývá

Co výrobce nutí přicházet se stále dalšími a dalšími inovacemi? Moderní doba. V minulosti byli lidé rádi, že mají domů zavedenou elektřinu. Dnes jsme zvyklí mít několik zásuvek v každé místnosti, a když jedna není u počítače, stěžujeme si. Spolu s elektřinou nám však do našich domovů kabely proudí také internet. Kabelů je všude spousta a je třeba je někudy vést. Proto existují podlahové přechodové lišty, po nichž se dá přejet kolečkovou židlí. Ne vždy je totiž možné kabely vést neviditelně podél zdí či pod parapetem, k čemuž slouží zase parapetní žlaby. A dalších pomůcek by se ještě dalo jmenovat… Prohlédnete si je například v e-shopu e1.cz.

K tomuto článku není otevřena diskuze