Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Výběr programů v TV / foto: shutterstock

V čem se liší zobrazovací technologie QLED a OLED

Přemýšlíte o pořízení inteligentního televizoru s rozlišením 4K a možností připojení k internetu nebo ovládání smartphonem a nejste schopni se rozhodnout, do které technologie investovat?

Jak funguje technologie QLED?

K tomu nejmodernějšímu, co současný trh nabízí, patří bezesporu QLED (quantum dot light emitting diode) TV, s níž vyrukoval Samsung. Ta funguje na principu kvantových bodů, které jsou zespodu nasvíceny vrstvou LED diod. Základní sestava tedy v mnohém připomíná stařičké LCD či modernější LED displeje. Díky speciální konstrukci bodů a přídavnému postrannímu nasvícení speciálním modrým světlem se však daří dosáhnout plného spektra barev za současného vysokého jasu. S touto kombinací má většina ostatních technologií potíže.

S čím se lze setkat u OLED?

OLED (organic light-emitting diode) technologie využívá ke svému fungování speciální diody s organickými sloučeninami, které mají samostatné napájení a nevyžadují společné podsvícení. To umožňuje konstruovat extrémně tenké obrazovky. Právě technologie OLED je součástí futuristických rolovacích televizorů, které lze po dobu jejich neaktivity skrýt do nenápadné skříňky.

Na OLED obrazovce má každý pixel svoji diodu. Je-li tedy potřeba na některých místech zobrazit černou barvu, jednotlivé pixely se vypnou a černá je opravdu černá. Vedle klasické LED či QLED obrazovky to zcela jistě poznáte. OLED technologii vyvinula společnost LG a jako jediná ji je schopna vyrobit. I přestože se s OLED TV setkáte i u jiných výrobců, například, Sony, Panasonic či Philips, můžete si být jisti, že obrazovka je od LG.

QLED vs. OLED

Ve srovnání s OLED TV nabízí QLED až dvojnásobnou úroveň jasu a téměř 100 % podání objemu barev. OLED jen na tom ale s barevným podáním také velice dobře ač kvalit QLED nedosahuje. Navíc ale nabízí dokonalé zobrazení kontrastu a již zmíněné černé barvy. A co spotřeba? Většina prodejců razí tezi, že OLED je na elektrickou energii náročnější. Nelze ale paušalizovat. QLED nabízí díky zadnímu podsvícení možnost regulovat jas a tak šetřit. Nastavíte-li si ale u QLED jas na maximum, žádné úspory ve srovnání s OLED nedosáhnete. OLED TV je úspornější při sledování temných akčních scén a hororů, naopak hokejové utkání se světlou ledovou plochou si vezme více. Rozdíly jsou ale tak malé, že by spotřeba energie při rozhodování mezi oběma technologiemi neměla hrát významnou roli.

V čem se liší technologie QLED a OLED

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!