Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Botulotoxin / foto: shutterstock

Chcete si nechat vyhladit vrásky pomocí botulotoxinu? Kdy ještě pomůže a co tím vlastně získáte?

Pojďme si o botoxu tedy něco málo povědět, ať jsme chytřejší.

Botulotoxin neboli botulin je přírodní látka, která je však vyráběná uměle pod různými názvy, jako je Dysport či právě Botox. Říká se mu též klobásový jed. Je tisícinásobně zředěný oproti jeho přírodní koncentraci a k aplikaci stačí jen velmi malé množství.

Nejčastěji je využíván k odstranění mimických vrásek, především mezi obočím, u zevních očních koutků a na čele. Dokáže také zvednout koutky úst nebo odstranit pomerančovou kůži na bradě.

Působení botoxu

Aplikací velmi nízké dávky botulotoxinu do svalu se na čas přeruší nervosvalový přenos vzruchu a dojde k požadovanému svalovému uvolnění, vyhlazení vrásky a k zamezení nežádoucí mimiky. Tím také předcházíme dalšímu prohlubování vrásek.

Na věkovou hranici se nehraje

Přesná věková hranice pro aplikaci botulotoxinu v podstatě neexistuje, záleží na genetických dispozicích. Někoho trápí vrásky již před třicítkou, jiná žena je řeší až třeba kolem padesátky. Hlavní je, podchytit vrásky včas. Pokud je vráska vidět pouze při určité mimice a potom se, např. třeba čelo, zase vyrovná, aplikace botulotoxinu by měla být účinná. Pokud máme vrásky již trvale i mimo mimiku, samotný botulotoxin již nám nepomůže.

Nelekněte se, pokud po zákroku vrásky stále vidíte. Účinek se může projevit až během dvou, tří dnů. Stoprocentní výsledek uvidíte po týdnu od aplikace.

Nic netrvá věčně

Účinek botulotoxinu netrvá navždy, je potřeba ho za určitou dobu opakovat. Po první aplikaci vydrží vrásky vyhlazené tři až šest měsíců, po dalších aplikacích už to může být devět až dvanáct měsíců. Je tedy nutné počítat s opakovanými finančními náklady.

Nemusíte se obávat žádné veliké bolesti při aplikaci, prostě to píchne, což jistě zvládnete. Pro krásu se něco vydržet musí, že?

Většina lidí se bezprostředně po zákroku může vrátit k běžným činnostem. Pouze se několik hodin vyhněte předklánění, případně první noc spěte s podloženými zády, aby se aplikovaná látka v tkáni nepřemístila. Týden vynechejte návštěvu solária a kosmetičky.

Rozhodně se svěřte do rukou opravdových odborníků, na vše se důkladně informujte, a vše si pečlivě promyslete. Jde přece jen o váš obličej.

Chcete si nechat vyhladit vrásky pomocí botulotoxinu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!