Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Srdce / foto: shutterstock

4 měsíce žila bez srdce

Jako umělý člověk se podle vlastních slov cítila čtrnáctiletá D´Zhana Simmons posledních 118 dnů, kdy jí v hrudníku nebušilo srdce.

Od července čekala na transplantaci a po celou dobu byla napojena na srdeční pumpu, kterou speciálně pro ni sestrojili lékaři. Vloni na jaře lékaři zjistili, že D´Zhana má zvětšené srdce, které nemůže dostatečně pracovat, a že dívka bude muset podstoupit transplantaci.

Nový orgán ale nefungoval, jak měl, a po dvou dnech musel být z těla vyjmut. Odborníci v Holtzově dětské nemocnici v Miami se proto rozhodli pro neobvyklý krok, který je zvlášť u dětského pacienta ojedinělý. Do doby, než se našlo nové vhodné srdce, napojili dívčin krevní oběh na dvě speciálně vyrobené mimotělní jednotky.

Kardiolog doktor Peter Wearden z nemocnice v Pittsburghu prohlásil, že jeho kolegové v Miami uskutečnili něco výjimečného.

magazin.cz

"Jestliže ta dívka žila bez srdce více než 100 dnů, je to skutečně úžasné," řekl. Umělé srdce se používá poměrně běžně u dospělých, ale pro záchranu dětí je jeho použití zcela výjimečné.

Je to proto, že velmi mladí lidé většinou netrpí srdečními nemocemi, které by je ohrožovaly na životě. A firmy nechtějí investovat do výzkumu a nových technologií pro výrobu produktu, pro který by neměly odbyt.

Výzva pro ostatní
Ředitel dětské kardiologie v miamské nemocnici doktor Marco Ricci říká, že případ D´Zhary je výzvou pro ostatní lékaře.

"V minulosti by její stav skončil smrtí. Během těch čtyř měsíců jí dvakrát selhalo dýchání, ledviny i játra a krvácela do trávicího traktu. Když se chtěla trošku projít - pokud mohla - potřebovala kolem sebe čtyři lidi, z nichž nejméně jeden musel řídit přístroj o velikosti kopírky," popisuje dramatické okamžiky posledních měsíců. Teprve když byla dostatečně fit, mohla se dívka podrobit druhé transplantaci.

"Jsem teď vděčná za každou maličkost," přiznala se D´Zhana novinářům. Podle lékařů bude moci dělat většinu věcí jako její vrstevníci až na to, že bude muset užívat léky, které zajistí, že její tělo nezačne srdce odmítat. Pravděpodobnost, že Simmons prodělá do svých třicátých narozenin další transplantaci, je padesátiprocentní.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 301