Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

V Rusku ukradli kostel

Země neomezených možností? Pro zloděje je to bezpochyby Rusko. Tam je možné ukrást celý most, nebo kostel.

Ivanovo-Vozněsenská diecéze v Rusku potvrdila, že z vesnice Komarovo zmizel kostel, který tam stál téměř 200 let. Chrám Kristova Nanebevzetí byl v Komarovu postaven v roce 1809. Na začátku října ho někdo cihlu po cihle odnesl. Agentuře Reuters to potvrdil otec Vitalij, mluvčí místní pravoslavné církve.

"Poslali jsme dopis místní prokuratuře. Vyšetřování snad ukáže, kdo to udělal," dodal otec Vitalij.

Zbyly jen zbytky zdí
Kostel stál na opuštěném místě, kde ho jen občas navštěvovali duchovní, takže jeho zmizení nebylo zaznamenáno okamžitě. Komarovo se nachází v oblasti Ivanovo, přibližně 300 km severovýchodně od Moskvy.

Kostel nebyl používán, ale jak uvádí místní diecéze, uvažovalo se o tom, že by se v něm znovu začaly pravidelně konat bohoslužby. Prohlídka kostela před několika měsíci ukázala, že jeho základy byly v pořádku, ale teď na místě zůstalo jen pár zbytků zdí.

Zloději na ruském venkově, kde je velká nezaměstnanost, často kradou z kostelů různé věci, především ikony, které se dají dobře prodat. Kupodivu se zdá, že rozkrádání kostelů na stavební materiál také není ojedinělé.

"Není to bohužel vůbec výjimečný případ. V mnoha kostelech ve středním Rusku se rozkrádají historické památky a lidé tak přicházejí o část svého kulturního dědictví," dodal smutně otec Vitalij.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 187