Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Party / foto: sxc.hu

První ekologický noční klub na světě

Cyklisté a chodci tu mají vstupné zdarma, taneční parket zároveň funguje jako elektrický generátor, chůzí a tancem na něm se vyrábí elektřina. Vítejte v Surya, který se označuje za „první ekologický noční klub planety“.

Celý podnik si vymyslel pětatřicetiletý Andrew Charalambous, který si také říká Dr. Earth. A když říkáme ekologický, tak opravdu ekologický. Surya (v sánskrtu „bůh slunce“) má vlastní větrnou turbínu i systém solárních panelů. Když něco elektřiny zbude, Andrew hodlá pustit nadbytek do veřejné sítě a pomoci tak s napájením místních obyvatel.

 
Důsledně zelený...

Klub je důsledně zelený, na záchodcích šetří vodou a používá suché pisoáry a minimálně splachující toalety. A najdete tu spoustu dalších ekologických prvků, není divu, že náklady na spuštění klubu ve stávající podobě se vyšplhaly na milión liber.


„Představte si, čeho bychom mohli dosáhnout, kdyby podobně uvažovaly velké světové korporace,“ říká zasněně Andrew.

 

A pokračuje. V jeho podniku se prý bude recyklovat ostošest. Sklo, kov, plasty i papír, všechny takové produkty, které projdou barem. Navíc Charalambous přislíbil věnovat část zisku na charitativní účely.

 
Doslova elektrizující parket

Na to slyší ráda nejen britská veřejnost, ale i aristokracie. Proto se čeká, kdy se v ekoklubu poprvé ukážou princové Harry a William, kteří mají poměrně podrobný přehled o nejnovějších a nejžhavějších londýnských podnicích. A to by byla pro ekopodnikatele reklama k nezaplacení…

 

Charalambous je právem hrdý na svůj podnik, zejména pak na taneční parket vybavený technologií přetvářet pohyb návštěvníků v elektrickou energii.


„Takto jsme schopni vyrobit až šedesát procent potřebné elektřiny,“ říká a dodává: „S dalšími zdroji, jako jsou větrné turbíny a solární panely, jsme schopni zásobovat až dvacítku místních obyvatel. To je snad první podnik na světě, který zadarmo dává někomu elektřinu.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 142