Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Včela v akci / foto: Shutterstock

Lidstvo má jen čtyři roky života

Titulek by platil, pokud by z naší planety zmizely včely. Prohlásil to kdysi Albert Einstein. Vděčíme jim za mnohé a přitom mnohdy ani netušíme, jak dramatické a fascinující životy vedou.

Nepřátele si vaří za živa, v samcích bez sexu vybuchuje sperma, matka krmí své potomstvo přírodní viagrou, pro flašku medu obletí svět a bez nich bychom asi nebyli. Takové jsou včely. 

 
Postupně mizí

Díky nim máme na zahradě ovoce a na polích úrodu. Osmdesát procent rostlin, rozmnožujících se opylováním, nemůže opylovat jiný hmyz než včela. Přitom podle řady světových výzkumů včely z planety zvolna mizí. 

 

V USA či Anglii jich podle některých odhadů ubyla více než polovina, i další země včetně naší mají včel čím dál méně. Vědci mají mnoho teorií vysvětlujících úbytek včelí populace, z nichž ta nejšílenější dává vinu mobilům a jejich vlnění.  

 
Včelaři si kradou úly

Včelař Luboš Nosek, jehož Magazín oslovil, úbytek včel potvrdil, ale mobily za to prý nemohou. „Byly dvě mírné zimy za sebou, tak se rozmohla varroáza, kterou způsobují roztoči Varroa destructor. I já jsem přišel zhruba o 15 procent včel. Někde si kvůli tomu včelaři i kradou navzájem celé úly,“ popsal.

 

On sám chová včely už 30 let. Není to jeho koníček, ale spíš prý kůň. Má celkem 100 úlů, v nichž je v létě asi 6 000 000 včel. Aby občas vylepšil chov, pořídí si od jiného včelaře kvalitní královnu a založí nové včelstvo. „Královny si posíláme poštou ve speciálních krabičkách. Když mají co jíst, mohou cestovat i několik dní,“ říká Luboš.

 

Včely jsou dokonale organizovaní a pracovití tvorové. Kdyby měla jediná včelka nasbírat tolik medu, aby to stačilo na jednu sklenici, vyletěla by více než 40000krát z úlu a musela by opylovat 1,5 miliónu květů. Přitom by prakticky obkroužila naši planetu. Tolik kilometrů by nalétala.

 

Jednou si užijí a pak umřou

Včely žijí ve včelstvech, která se skládají z jedné matky, tisíců dělnic a desítek trubců. Matka plodí, dělnice makají. Největšími chudáky jsou trubci. Narodí se jen kvůli sexu, který si užijí maximálně jednou za život. Pak umírají.

 

Pokud si neužijí, umírají také. Buď proto, že je ostatní kolegyně z úlu na zimu vyhodí a oni pak zmrznou, nebo ještě hůř - vybuchnou, protože se v nich nashromáždí příliš mnoho spermatu.

 

Zajímavé je také sledovat včely, kterak se brání třeba nájezdu obřích vražedných vos. Když jim v rámci amerického dokumentárního snímku totiž do úlu přilétla jedna obří vosí průzkumnice, aby se mrkla, jestli by tu nebyl med k snědku a nějaké včely k vybití, stovky včeliček ji obstoupily, začaly se tetelit a vyrábět tak teplo, obří nájezdnici tím doslova uvařily zaživa.

 

Zkrátka včely jsou taková malá, dobře organizovaná armáda. 

 

Včely potřebují slunce a nehýbat s úlem!

Včely se dokonale orientují v prostoru, ale jen pokud jsou na přímém slunci. Když včela vletí třeba někomu do pokoje, slunce se přes okenní sklo láme a ona je ztracená. Také když jí posunete úl třeba jen o 2 centimetry, už nenajde vchod. Má prostě zafixované souřadnice vchodu, když tam není, ze včely je bezdomovec.

 

Včelí med pochází buď ze stromů nebo z květin, ten ze stromů je tmavší, nazývá se medovicový a pochází vlastně z výměšků mšic, které požírají listy či jehličí. Květový med je zpravidla světlejší a je z pylu kytek.

 

Zpracovává se i včelí vosk nebo léčivý propolis. Jde o velice voňavou směs asi 150 látek, která ničí bakterie, desinfikuje a hojí. Mateří kašička - jakési kojenecké mléko budoucí královny - se zas používá jako přírodní viagra. 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 278