Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

30 mega za život? Aukce pokračuje!

Šílená aukce, v níž se draží lidský život, je v plném proudu. Hodnota draženého života na chvíli přesáhla třicet miliónů korun a ještě šest dní bude moci částku navyšovat.

Čtyřiačtyřicetiletý Australan Ian Usher ohlásil před časem v březnu, že vydraží na populárním aukčním serveru eBay svůj život. Co to obnáší? Je to balíček zahrnující jeho přátele, práci, auto, motorku, oblečení a také třípokojový dům v australském Perthu.

 

Život se rozhodl prodat poté, co definitivně ztroskotalo jeho pětileté manželství a dvanáctiletý vztah s Laurou, s níž právě vybudoval dům, který je také na prodej.

 

Usher před aukcí věřil, že vydraží půlmiliónu australských dolarů, aby mohl zahájit nový život. Ale už během prvního dne byl jeho odhad několikanásobně pokořen a cifra vyšplhala na 2,2 miliónu australských dolarů. To je v přepočtu asi 33,6 miliónu korun.


Takovou hodnotu nemám

Podle Usherových slov ale jeho život takovou hodnotu nemá a požádal administrátory eBay, aby vyřadili nabídky od neregistrovaných kupujících. „Omlouvám se všem, ale domnívám se, že je mezi těmi, kteří přihazují, také spousta znuděných idiotů,“ uvedl Ian ve svém prohlášení.

 

„Vrátili jsme proto nabídky do reálného světa,“ doplnil. Po 21 nabídkách tak nyní suma za jeho život zní na 245100 australských dolarů. Mluvčí eBaye Sian Kennedy potvrdila, že Usher může ze hry vyřadit kohokoliv, o němž si bude myslet, že falešně přihazuje.

 

Usherův život je na eBayi nabízen v sekci realit, protože právě nemovitost je jeho největší součástí. „Vyhradil si, aby ho zájemci před přihozením kontaktovali, aby mohl potvrdit jejich důvěryhodnost. Ti ostatní mají smůlu,“ uvedla mluvčí.

 
Není prvním

Podle Sian Kennedy není Usher prvním člověkem, který na eBayi prodává svůj život. Je ale prvním, který ho prodává v balíčku s ostatními věcmi. Tím prvním byl australský student filozofie Nicael Holt, který ve 24 letech prodejem života prý protestoval proti masovému konzumu.

 

Američan John Treter zase před sedmi lety odstartoval prodej všeho, co měl, a to pod názvem All My Life For Sale. Nakonec navštívil lidi, kteří si koupili jeho věci.

 

Podobnou myšlenku měl i americký vysokoškolák Adam Burtle, který v roce 2001 nabídl na prodej svou duši. Než byla aukce odvolána, dosáhla cena jeho duše 400 dolarů. Moc, nebo málo? Burtle později připustil, že se jen nudil…

 

Usherova doslova „životní“ aukce končí v poledne 29. června.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 88