Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Flogos / foto: Shutterstock

Bublifuk 2.0, upgradovaná hračka

Přístroj na vytváření mráčků všech tvarů toho umí opravdu hodně.

Když profesionální kouzelník Francisco Guerra přemýšlel, čím by na svých show pobavil publikum, napadl ho právě přístroj na dělání obláčků.

Uletí kilometry

magazin.cz
Mráčky, nazývané také „Flogos“, mohou mít prakticky libovolný tvar – ať už si vymyslíte Mickey Mouse nebo olympijské kruhy.

Nejde ani tak o kouzlo, jako spíše dobrý nápad, jelikož s trochou šikovnosti si takovou mašinku může sestrojit každý.

Ostatně i složení obláčků je dobře známé. Jsou tvořeny z mydlin a plynů, jako je například helium. Ty jim umožňují odletět do výšky a udržet si svůj nafouklý tvar. „Mohou letět kilometry a opravdu vydrží hodně,“ říká hrdý Francisco Guerra.

Pokud chcete znát přesná čísla, dost možná vás zaskočí. Mydlinky totiž dokáží uletět až 48 kilometrů a vystoupat do výšky 6 kilometrů. Jejich obvyklá pozice je ale ve výšce 150 metrů. Tehdy jsou totiž nejlépe viditelné.

Brzy i barevně

magazin.cz
Přístroj je schopný vystřelovat tvary či loga každých patnáct sekund. Kromě kouzlení ho tak možná uvidíme i v reklamní sféře.

První verze je schopná vysílat pouze bílé mráčky, ovšem Guerra počítá s barevnými variacemi již příští rok.

Sloučeniny, ze kterých jsou obláčky vytvořeny, prý absolutně neškodí životnímu prostředí, jelikož jsou postaveny na rostlinné bázi. „Flogo se prostě rozpustí ve vzduchu. Nebe to rozhodně neznečistí,“ vysvětluje Guerra.

V kapse už má také povolení od úřadů, které shodily ze stolu podezření, že by mráčky mohly vadit leteckému provozu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 96