Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

10 mýtů o dietách. Proč jsem furt tlustá?

Neustále držíte diety a ne a ne zhubnout? Nebo ještě jinak - horko těžko shodíte nadbytečná kila a za pár týdnů je máte zpět a ještě s nějakými těmi bratříčky navíc?

Pokud nevíte, co děláte špatně, možná vám dokážeme poradit. Sepsali jsme deset nejznámějších mýtů o hubnutí, z nichž některé jsou pravdivé, ale jiné vám spíš uškodí.  

Přesvědčte se, jestli jste náhodou nepodlehli některým zlozvykům, díky kterým stále ne a ne dosáhnout ideálních křivek!

1. Když si dám dnes dortík, zítra víc omezím kalorie a zhubnu stejně.
Ano, budete hubnout stále a je dobré se čas od času obdarovat, jenže je velmi těžké dát si jen jeden jediný kousek. Navíc po velké dávce cukru z dortu bude vaše tělo požadovat další a další cukr a vy budete mít větší problémy si nedat ještě jeden, případně později budete mít ještě větší hlad.

2. Pití kávy je dobré pro nastartování metabolismu a pomůže mi hubnout.
Kofein v kávě vám sice pomůže nastartovat metabolismus, ale tuk, který tím spálíte, je zanedbatelný. Mnohem důležitější a také účinnější je pravidelně cvičit.  

3. Když vynechám večeři, snížím tím příjem kalorií a mohu si vyjít ven na skleničku. Tím nezabrzdím hubnoucí proces.
Možná byste byli velmi překvapeni, jak mnoho kalorií obsahují alkoholické nápoje. Když jen vynecháte večeři a doufáte, že si tím vynahradíte kalorický příjem z alkoholu, věřte, že takhle si vážně nijak nepomůžete. Navíc je velmi pravděpodobné, že po alkoholu dostanete hlad a cestou domů si i něco koupíte. Nezapomeňte, že alkohol kromě jiného oslabuje vůli.

4. Dietní jídla jsou velmi drahá, takže si je nemohu dovolit.
Napište si seznam toho, co za den sníte. Budete překvapeni, kolik svačinek a všelijakých drobností za den sezobete, a pak si spočítejte, kolik jste za ně utratila. Koupit si čerstvé ovoce a zeleninu vás nijak nezruinuje, dokonce pravděpodobně ještě ušetříte.

5. Hotová nízkokalorická jídla jsou pro dietu ideální.
To nemusí být vždy pravda. Mnoho těchto hotových jídel je děláno ve lekých porcích a, i když mají jen málo tuku, jsou plné solí, mají vysoký podíl kalorií a jejich výživná hodnota je naopak velice nízká. Nevadí, když si je jednou za čas dáte, ale rozhodně vám nenahradí řádné jídlo.

6. Nejlepší cesta, jak zhubnout, je úplně vynechat sacharidy.
Je to sice nejlepší cesta, jak zhubnout, ale na druhou stranu je prakticky nemožné to bez sacharidů dlouhodobě vydržet. Nehledě na to, že úplné vynechání jednoho druhu potravy vám po skončení diety 100% zajistí jojo efekt a vy velice rychle nabere zpět, co jste tak těžce shazovali.

7. Pokud chci zhubnout, neměla bych jíst po sedmé hodině večer.
Neexistuj žádné důkazy, že budete tlustá, pokud jíte večer. To způsobí kalorie, které do sebe za týdny a měsíce dostanete. Rozhodně ale pomůže, když nebudete jíst pozdě v noci a také si dejte pozor na mlsání u televize.
 
8. Po pití sycených nápojů se netloustne.
Některé studie dokazují, že pití dietních nápojů s bublinkami způsobuje nabírání kil, ale zatím nikdo nepřišel na to, proč tomu tak je. Klíčem problému může být, že pokud člověk pije sycené (nebo jakékoli) dietní nápoje, má pak výmluvu, když se víc nají. On přeci pije dietně….

9. Pokud jíme v restauraci, je nejlepší volbou salát.
To také nemusí být pravda. Například oblíbený a často podávaný salát Caesar má někdy až 800 kalorií. Za ně pochopitelně může vydatná zálivka. Takže pokud si dáte salát, rozhodně si jej nechte přinést bez dresingu.

10. Čím méně jím, tím více shodím.
Zdá se to logické, jenže… Pokud drasticky snížíte příjem kalorií, tělo začne panikařit a uloží si úplně vše, co mu poskytnete. Je proto lepší nespěchat, ubírat kalorie opatrně a hubnout postupně.

Jaké diety se nejlépe osvědčily vám?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 173