Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Anorexie / foto: sxc.hu

Hra říká dětem, že jsou tlusté

Videohra podkopává sebedůvěru i zdravým dětem.

Britští obezitologové vyhlásili válku společnosti Nintendo, výrobci konzole Wii a hry Wii Fit. Právě z ní se desetiletá dívka a mnohé další děti dozvěděly, že jsou tlusté.

Poškozuje sebedůvěru
Doktoři se obávají, že by úspěšná hra mohla poškodit obrázek obecně přijímané tělesné konstituce u dětí. Varují proto rodiče, že Wii Fit rozhodně není vhodné pro jejich potomstvo.

Hra se začala prodávat před několika týdny a stačila si vybudovat obrovskou popularitu po celém světě. Umožňuje totiž hráčům cvičit před televizní obrazovkou a zlepšovat tak svou kondici.

Jak se ale zdá, někdy nemotivuje těmi nejlepšími prostředky. Ke konzoli si připojíte tzv. „balance board“, na který stoupnete a po zadání své výšky se dozvíte hrubě vypočítaný BMI index. Podle toho vás hra zařadí do několika kategorií, jako jsou podváha nebo obezita.

Hráči potom provádějí nejrůznější cvičení a sledují svůj pokrok. Jde jistě o zajímavý nápad, ale kromě toho, že je problematické hubnout před televizí v obýváku, jsou metody měření hry poněkud zvláštní a vzbuzují pochybnosti.

Mladé dívky v ohrožení
V britských médiích – a dá se předpokládat, že půjde o celosvětový problém – se už objevila prohlášení znepokojených rodičů.

Jeden z otců popsal případ své dcery: „Je naprosto zdravá, chodí plavat, tancovat a váží tak akorát. Je dobře stavěná, ale ne tlustá. A byla úplně zničená z toho, že jí hra nazvala tlustou. Měli jsme co dělat, abychom jí přesvědčili, že tlustá není.“

„Vím, že je to jenom hra, ale už teď se objevují problémy s mladými dívkami, které hladoví jen proto, aby vypadaly tak jako modely z časopisů a teď je tu hra, která jim říká, že jsou tlusté. Znepokojuje mě to.“

Pro děti BMI neplatí
Tam Fry z národního obezitologického centra říká, že by se děti ke hře vůbec neměli dostat a prohlašuje, že výpočet BMI je zavádějící.

„BMI není ani zdaleka dokonalé a u dětí ho není možné používat vůbec.“

„Váha dítěte se může měnit každý měsíc, a přestože někdy může vypadat silněji, je pravděpodobně velmi zdravé.“

Mluvčí Nintenda ale zavrhl možnost, že by se na hře objevilo varování pro mládež. Poukazuje na to, že měření je pro dospělé lidi velice účinné a děti ho zkrátka nemohou brát tak vážně, protože se vyvíjejí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 102