Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: X-Ray: See Through the World Around You

Netradiční pohled přes rentgen

Umělecké fotografie na rentgenových snímcích. Pohled, který neznáte.

Nová kniha o fotografiích se soustředí na to, co zůstává oku zcela běžně skryto. Jde o zvláštní a svým způsobem komplikovanou krásu skrývající se v rentgenových snímcích zcela obyčejných věcí či činností. Je to jako dívat se na svět přes speciální brýle.

magazin.cz

Stavby, auta, lidé
Umělec Nick Veasey využil upravené studio k vytvoření série rentgenových fotografií celé škály nejrůznějších objektů, od rostlin a ovoce přes stavby, auta až po lidské bytosti.

Mezi záběry jsou opravdu netradiční kousky, jako je například pohled na ruce píšící na klávesnici, ženská noha zkroucená v nepohodlné botě či syrově působící elektrické křeslo.

magazin.cz

Jeden z nejlepších obrázků v knize zabírá kancelářskou budovu o pěti patrech, v nichž lidé pilně pracují na různých záležitostech: píší, podávají si ruce, opravují kopírku apod.

magazin.cz

Velký bratr se dívá
Nick Vasey na celém díle pracoval ve svém studiu, které bývalo radiovou stanicí. Při fotografování používal vlastní metodu prohánění rentgenových paprsků objekty. Podle svých vlastních slov chtěl využít technologie „Velkého bratra“, která dochází k uplatnění především při dozoru a bezpečnosti, v umění.

magazin.cz

„Nic mi nedělá větší radost než odhalování vnitřní krásy objektů,“ říká Vasey. „Neviděné může být viděno, vnitřní elementy a mechanismy jsou odhaleny. Vnitřek se stává vnějškem.“

Kniha se jmenuje X-Ray: See Through the World Around You a v anglickém vydání by měla být k dostání již od 21. dubna.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 137