Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hraní golfu / foto: shutterstock

Hrajete golf? A víte, kde se vzal?

Každý sport má svou historii, některý opravdu dlouhou a jiný je téměř nový, přesto velmi oblíbený. Golf známe již téměř šest století a jeho oblíbenost se stále zvyšuje. Jaká byla jeho cesta?

K tomu, aby se mohl dnes téměř kdokoli postavit na golfové hřiště a zahrát si královskou hru, za kterou je golf považován, nebyla jednoduchá cesta. Sport, jehož eleganci ještě umocňují ladné pohyby a golfové oblečení hráčů nebyl vždy tak oblíbený. Obecně máme za to, že golf se rozšířil ze Skotska, kde se hrál již v 15. století. Tedy alespoň v té podobě, v jaké ho známe dnes.

Počátky tohoto sportu jsou však nejasné a provází je hned dvě možné teorie:

  • Řím a jejich hra Paganica. Při hře se používaly ohnuté tyče, kterými se strefovalo do koženého míče. K rozšíření této hry po Evropě mohlo dojít v průběhu prvního století, když Římané dobyli většinu starého kontinentu a hra se postupně vyvíjela až do její moderní, dnešní podoby.
  • Čína a jejich hra Čchuej-wan. Možný předchůdce je také původně míčová hra ze středověké Číny, kterou hrála šlechta výhradně pro své pobavení. Chui znamená překvapující a wan pak malé kuličky, které by mohly připomínat golfový míček. Oblíbená hra šlechty se nejvíce hrála mezi 8. a 14. stoletím.

Ať už je skutečný původ jakýkoli, Skotsko bylo tou zemí, která mu dala podobu a která jej také proslavila a rozšířila, i když začátky nebyly vůbec snadné. V roce 1457 ho sám Jakub II. Skotský zakázal, protože údajně golf odváděl pozornost od učení se lukostřelbě. Sám však zákaz o 5 let později odvolal a stal se golfistou na hřišti St. Andrews, které je považováno za nejstarší golfové hřiště. V roce 1744 se pak utvořila nejstarší golfová pravidla pro Company od Genlemen Golfers a začala se psát historie sportu, který si zamilovaly tisíce hráčů po celém světě a napříč generacemi a kteří si pravidelně berou své golfové hole, aby mohli vyrazit poměřit své síly s ostatními hráči na green.

Golf si může zahrát opravdu téměř každý s každým, naprostý začátečník i zkušený hráč spolu a užít si hru. V tom je krása a kouzlo tohoto sportu.

Hrajete golf? A víte, kde se vzal?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!