Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Domácí bazén / foto: shutterstock

Pořídili jste si konečně vysněný bazén? Jak o něj pečovat aby koupání v něm bylo vždy požitkem?

V průběhu léta je bazén v každé rodině jednou z nejvyužívanějších součástí zahrady. Voda v něm je však bohužel pravidelně znečišťována právě jeho častým používáním.

Jakými neduhy trpí voda v bazénu?

Sami si do bazénu zanášíme zbytky trávy, opalovacího krému, na povrchu vodní hladiny se objevuje stále větší množství utonulého hmyzu. Navíc se voda po delším na jednom místě začne kazit a objevují se v ní bakterie a řasy. Abychom vodu v našem bazénu uchovali krásně čistou a po celé léto měli chuť se v ní vykoupat, je potřeba jí věnovat dostatečnou péči. Ta začíná kvalitní filtrací a končí dezinfekcí. Mezitím, je ale celá řada dalších úkonů, kterým je potřeba věnovat pozornost, abychom byli s bojem s nečistotami kazícími nám vodu v bazénu úspěšní. 

Bez pískové filtrace a kvalitní chemie si neporadíte

Základním prvkem celého systému je samozřejmě kvalitní nejlépe písková filtrace. Bez jejího použití nemá smysl přistupovat k jakýmkoliv jiným úpravám vody, včetně těch chemických. Než začnete s optimalizací stavu vody v bazénu, je potřeba změřit její pH a případně ho podle potřeby upravit. Hrubší nečistoty odsajte bazénovým vysavačem, o ty jemnější se postará bazénová chemie. Jestliže je vaše voda zakalená použijte některý ze snadno dostupných fakulantů, který jemné nečistoty vysráží do větších chuchvalců, které bude potom možno jednoduše odsát. Je-li voda ve vašem bazénu zelená a vy se potřebujete-li zbavit nežádoucích bakterií, řas a sinic, použijte šokovou dezinfekci s využitím některého z prostředků s vysokým obsahem chlóru. U obou variant chemie vodu před jejím použitím alespoň po dobu 24 hodin nepřetržitě filtrujte.

Základem úspěchu je prevence

Chcete-li mít v bazénu čistou vodu po celé léto, dodržujte několik základních pravidel, která nestojí příliš námahy:

  • - Před každým vstupem do bazénu si pečlivě očistěte nohy.
  • - Nechoďte se koupat, pokud jste se právě namazali opalovacím krémem.
  • - Pravidelně proplachujte vodu bazénovou filtrací.
  • - Odstraňujte pravidelně hrubé nečistoty bazénovým vysavačem či síťkou.
  • - Pravidelně měřte pH vody a její tvrdost a pomocí chemických prostředků je udržujete v patřičném rozmezí (pH od 7 do 7.4, tvrdost méně než 18°N).
  • - Používejte patřičné chemické prostředky pro preventivní zamezení tvorby řas.

V neposlední řadě si nezapomeňte koupání ve svém bazénu také pořádně užít, vždyť léto je tak krátké.

Pořídili jste si konečně vysněný bazén? Jak o něj pečovat aby koupání v něm bylo vždy požitkem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!