Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hollywood / foto: shutterstock

Hollywoodská stávka pokračuje. Zastavilo se natáčení Duny i Deadpoola

I když jich v minulosti bylo mnoho, ta největší za posledních šedesát let vypukla právě nedávno. Řeč je o hollywoodské stávce, který má za sebou poslední týdny aktivního vzdoru, který se šíří jako lavina. Stížnosti padají nejen na AI.

Poprvé od roku 1960

Bylo jen otázkou času, kdy se herci, stejně jako další členové štábu, vzepřou trendu, který nastupuje na scénu – umělé inteligenci. Ovšem nečekalo se, že se bude stávka tak markantní. Mluví se o ní jako o největší stávce herců a scénáristů za posledních šedesát let. Prakticky k ničemu podobnému od roku 1960 nedošlo. Začala s příchodem prázdnin a kromě nespokojenosti s rozmachem umělé inteligence a jejího využívání streamovacími platformami se projevuje také nespokojenost s ohodnocením za svou práci.

Umělá inteligence
Umělá inteligence – Zdroj: Shutterstock.com

Stávkujících pracovníků narůstá

Začalo to zhruba dvanácti tisíci lidmi, konkrétně scénáristy, kteří se do stávky pustili už v květnu. V posledních dnech se však do hry dostali také herci, kterých rozhodně není málo. Jejich počet se odhaduje na 65 tisíc. Společně a opakovaně vychází před sídla velkých streamovacích společností jako Disney nebo Netflix a vzdorují nadcházejícímu trendu. Apeluje se především na to, že by vlivem AI ztratilo svou práci několik desítek tisíc lidí. U filmu se totiž nepohybují pouze herci a scénáristé, ale také kostyméři, maskéři, osvětlovači a další.

Ohrožené natáčení
Ohrožené natáčení – Zdroj: Shutterstock.com

Na zvýšení platu to nevypadá

I když je stávka pravděpodobně teprve ve své polovině, nevypadá to, že se vyhoví platovým požadavkům. Čemu se však může vyhovět, jsou další podmínky, s nimiž stávkující přišli. Než však dojde k ujednání a plácnutí si, do té doby je zastaveno natáčení mnoha filmových hitů, a to včetně pokračování filmů Duna nebo Deadpool.

Mezi stávkujícími najdeme samozřejmě i řadu hvězd, a to například Davida Duchovny, Tinu Freyovou nebo Rosariu Dawsonovou.

 

Zdroj:

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nejvetsi-hollywoodska-stavka-za-60-let-vstupuje-do-druheho-tydne/2392435

Hollywoodská stávka pokračuje. Zastavilo se natáčení Duny i Deadpoola

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!