Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Soudný den / foto: HCE

Konec světa? Kanibalové na motorkách!

Říct, že se vám líbil snímek Soudný den, to je jako se veřejně přiznat, že vás sexuálně vzrušuje vlastní sestra. Prostě některé věci by si měl člověk radši nechat pro sebe.

Aspoň pokud není recenzent a není za takovéhle věci placený. Pak musí jít s pravdou ven, hrdě se postavit a říct: Ano, sexuálně mě vzrušuje vlastní sestra (a kromě toho se mi líbil Soudný den).

Soudný den se blíží

magazin.cz
A přitom to začalo docela nevinně... aspoň, co se týče Soudného dne. Prvních dvacet minut je ještě celkem klasických. Ve Skotsku se rozšířila smrtelná nákaza, a aby se zachránil svět, muselo být Skotsko odříznuto vysokou hradbou od zbytku země. Koneckonců, kdo potřebuje Skotsko? Co dalo světu kromě lochnesky a vtipů o Skotech?

Jenže pak se najednou nákaza rozšířila i v srdci Londýna a jelikož se zdá, že ve Skotsku nezaklepali bačkorama úplně všichni, musí být do neznáma poslána speciální jednotka, aby přinesla tajemný protilék. Zdálo by se to jako jednoduchá mise, jenže brzo se změní v boj o holý život. Boj, který většina z týmu prohraje.

magazin.cz
Začátek má příjemně temnou a krvavou atmosféru a asi ze všeho nejvíc připomíná filmy jako 28 dní poté. Člověk se uvelebí na sedačce a čeká ponurý a nelítostný horor.

Jenže pak na plac zřejmě přivezli kamión marihuany.

Šílenství propuká
Když se na scéně objeví přeživší obyvatelé, kteří vypadají jako uprchlí komparsisté z Mad Maxe 3, tak si ještě říkáte, no budiž, a přivřete nad tím oko.

Když se pak děj přesune do arény, ve které Skotové tančí kankán, hlavní padouch se zmocní role moderátora a na místo přijede opékací zařízení na lidské oběti nastavitelné na možnosti Krvavý, Středně propečený a Silně propečený, začne se vám zdát, že je něco divně.

magazin.cz
A ve chvíli, kdy se objeví motorky vyzdobené lebkami, parní vlak, rytíři na koních, Malcolm McDowell coby hradní pán a nablýskané auto skryté v bedně, začne vám být jasné, že tenhle film není tak zcela normální a spíš než o postkatastrofický thriller půjde o čistokrevné béčko, u kterého na vás tvůrci mrkají tak, až to skoro vypadá, že mají tik. To ostatně podškrtávají i jména hrdinů, která jsou tak symbolická, až vás to kope do holeně: Kane, Eden, či Canaris.

Logika umírá jako první

magazin.cz
Logiku ve filmu nehledejte. Klidně byste mohli s kámoši soutěžit, kdo objeví víc nelogičností a kiksů... ale bojím se, že by vás to u chyby číslo 2653 přestalo bavit.

Nevyplácí se to brát vážně – spíš se na to zkuste dívat jako na mix Útěku z New Yorku a Mad Maxe, celý natočený ve stylu snímků jako Zastav a nepřežiješ, Sejmi je všechny nebo Planeta Teror, prostě jako nehorázné blbnutí za veselého čvachtání krve. Pak vyjdete z kina vytlemení. Ostatně, v jakém jiném filmu můžete vidět automobilovou honičku, souboj s rytířem v brnění a pankáčské kanibaly?
    

magazin.cz
I když se asi od Neila Marshalla (Pád do tmy, Psí vojáci) čekalo něco vážnějšího a ne takovýhle zfetovaný Carpenter, tak výsledek je docela zábavný... a navíc je tu i sexy Rhona Mitra s vyndavacím okem! (Což je taky odpověď na otázku, co může být erotičtější než sexy tvrďačka s velkou bouchačkou - sexy tvrďačka s velkou bouchačkou a vyndavacím okem.)

Pokud se nedokážete povznést nad logiku a musíte u filmu přemýšlet, tak vám Soudný den můžeme doporučit pouze v rámci případných masochistických hrátek. Jinak neváhejte. Konec světa ještě nikdy nebyl tak ujetý.

Soudný den, Doomsday, Velká Británie 2008. Režie: Neil Marshall. Hrají: Rhona Mitra, Malcolm McDowell, Bob Hoskins, Adrian Lester

Hodnocení: 7/10
V kinech od: 10.4. 2008

Trailer:

Půjdete na Soudný den?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 17