Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Agahta Christie / foto: spatuletail / Shutterstock.com

Agatha Christie a její vášeň pro jedy

Nebýt matky, která jí v jednom deštivém dni podstrčila blok a tužku, aby od ní měla chvilku klid, kdo ví, zda by dnes svět znal jednu z nejznámějších spisovatelek.

Mladá Agatha poslechla, přičemž utrousila, že by to mohla být legrace vymyslet a napsat detektivní příběh. Do dnešního dne byly vydány bezmála tři miliardy jejích knih. V jednom z mnoha rozhovorů se Agatha Christie vyjádřila, že si připadá jako továrna na párky. Chtěla tím zřejmě naznačit, jak plodnou spisovatelkou je.

Narodila se a vyrůstala v Torquay, městě, kde její velký literární vzor Arthur Conan Doyle stvořil Psa baskervilského. V první světové válce pracovala jako dobrovolnice v asfieldské lékárně. Právě odtamtud zřejmě pochází její pozdější posedlost jedy. Ty jsou příčinou nejméně poloviny všech vražd v jejích knihách.

“Dejte mi malou smrtící lahvičku, abych si měla s čím hrát. Víc ke štěstí nepotřebuju,” prohlásila.

S prvním románem, Záhadou na zámku Styles, ve kterém se poprvé objevil malý tlouštík se štíhlým jménem  - Poirot  znamená ve francouzštině Pórek - se Agatha Christie lopotila rok a půl. Kniha zůstala téměř nepovšimnuta. O šest let později se s Vraždami Rogera Ackroyda postarala o pořádnou revoluci v usedlých detektivních vodách. Nečekané dějové zvraty a překvapivý závěr se postaraly o to, že svět začal mladou Agathu brát vážně. Stala se nejvíce překládanou autorkou, přičemž překonala i krajana Williama Shakespeara. 

Knihy Agathy Christie

Na rozdíl od románů, které jsou precizní a uspořádané, představoval život Agathy Christie pravý opak. První manžel ji podváděl, proto se s ním v roce 1928 nechala rozvést. S dalším nevěrníkem, archeologem Mallowanem, kterého si vzala o dva roky později, setrvala v manželství úctyhodných pětačtyřicet let. Ve svých osmdesáti letech obdržela z rukou královny Alžběty II. Řád britského impéria. 

Doslova bezbřehou fantazii a kombinační schopnosti vyžadovalo nejen vymýšlení příběhů, ale i názvů knih. Věděla, že výstižný název je polovinou úspěchu. Nikdy by ji bývalo nenapadlo, že jedna z jejích nejslavnějších knih, Deset malých černoušků, bude mít problémy s politickou korektností. Nejprve byla přejmenována na Deset malých indiánů, ale ani tento název dlouho nevydržel. Dnes ji známe jako: A pak už tam nezbyl ani jeden.

Nejznámější kniha rekordů uvádí Agathu Christie jako nejprodávanější autorku všech dob.  Málokdo ví, že své knihy nepsala, ale diktovala. Jako silná disgrafička nechtěla riskovat, že po sobě psaný text nepřečte. Možná by pan Guiness měl zvážit malý zápis i pro její písařku.

Spisovatelka Agatha Christie

Spisovatelce bývá často připisován výrok: “Nejlepším manželem je archeolog. Čím starší, tím jste pro něho atraktivnější.” A přihlédnutím k množství Mallowanových milenek, z nichž s jednou se krátce po smrti Agathy dokonce oženil, by musela mít kromě talentu i velký smysl pro černý humor.

Agatha Christie a její vášeň pro jedy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!