Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoční stromeček / foto: shutterstock

Kde se vzala tradice zdobení vánočního stromečku?

Už se těšíte, jak o Štědrém dnu budete zdobit stromeček a užijete si tu pravou vánoční pohodu? I přestože již většinou po původu této tradice nepátráme, možná bude pro mnohé překvapující, že jde o zvyk veskrze pohanský.

Dovedete si představit, že by Ježíšek naděloval dárky jinam než pod stromeček?

Oslava zimního slunovratu a příchodu nového roku byla spojena se zdobením stromků již v keltské a germánské tradici. Do moderní křesťanské kultury se stromeček dostal poprvé nejspíše na konci 16. století v německých zemích, kde živé stromky využívaly celé cechy k venkovní výzdobě svých domů. První český stromeček se však objevil až o mnoho let později, na začátku 19. století, kdy jej ředitel Stavovského divadla nechal poprvé ozdobit pro své přátele, kterým se tento zvyk zalíbil a postupně jej přenesli i do svých domácností.

Stromečky se postupně rozšířily do všech domácností, i těch nejchudších

Zpočátku byly stromky zdobeny perníčky, ovocem či papírovými ozdobami. Zkrátka, co kdo doma našel a uznal za vhodné k pověšení, to se na ozdobu vánočního smrčku či jedličky hodilo. Stromeček zdobili téměř všichni. I v té nejchudší domácnosti se vždy našlo něco, co bylo možno pro potěchu dětského oka na stromek zavěsit.

Jaké by to byly Vánoce bez nazdobeného stromečku?

Největší rozmach zaznamenal u nás tento zvyk však až na počátku 20. století v době našich babiček a prababiček. V současné době si bez alespoň malého stromečku nedokážeme představit pořádné Vánoce. Z původních papírových ozdob a opravdových hořících svíček se sice staly ozdoby skleněné a svíčky elektrické, dětské oči stanou však každý Štědrý večer před stromkem ve stejně posvátném očekávání jako před 100 lety a úplně stejně jako tehdy se ptají: „Co nám letos Ježíšek nadělí“?

Kde se vzala tradice zdobení vánočního stromečku?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!