Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Svatební hostina / foto: shutterstock

Svatební hostina s podzimními lahůdkami

Podzim má svou nezaměnitelnou poetiku. Svatba v tomto období bude mít jistě krásnou, romantickou atmosféru.

Kromě krásných kulis pro focení se můžete těšit i na spoustu možností k výzdobě z přírodních zdrojů. A především vykouzlit naprosto nepřekonatelné menu, o kterém se bude vyprávět po generace.

Podzim má své kouzlo jak na začátku, kdy je ještě poměrně teplo a slunce svítí, tak i v druhé polovině, kdy už se o slovo pomalu hlásí zima. A právě počasí je vaší velkou výhodou, díky němu si totiž můžete dovolit servírovat pochoutky, na které letní nevěsta nemůže ani pomyslet!

Svým hostům můžete s klidem servírovat smetanové dortíky, krémové polévky a masové hlavní chody. To vše navíc z místních surovin, protože farmáři už budou mít po sklizni. A jak takové pozimní svatební menu může vypadat?

Začněte předkrmem

Jako předkrm předložte hostům paštiku z husích, či kachních jater s toastem a brusinkovým terčem. Pokud dáváte přednost něčemu lehčímu, zvolte rybí předkrm třeba z uzeného lososa se salátkem či chřestem.

Na slavnostní tabuli nesmí chybět polévka, ta může být vzhledem k počasí hutnější. Možností budete mít opravdu spoustu, zeleninový krém, dýňová polévka či krémová polévka s lesními houbami vás zahřejí i pohladí. Nemusíte však zůstat jen u krémových polévek, skvěle si pochutnáte i na hovězím vývaru s játrovými knedlíčky i bez nich.

Hlavní chod

S hlavním chodem bude mít kuchař skutečně možnost si pohrát. Zůstat můžete u klasiky v podobě svíčkové a určitě budete spokojeni, ale možná máte chuť trochu experimentovat. Na podzim si pochutnáte na první zvěřině, kančí kýta v šípkové omáčce, jelení guláš či ragú či pečená husa vás jistě velmi potěší. Vyzkoušet můžete i kombinace masa s ovocnými omáčkami, králík či vepřové se švestkovou omáčkou mohou být lahodným zpestřením.

Příloha nemusí být nutně knedlík, servírovat lze bramboráčky, grilovanou zeleninu, celerové nebo dýňové pyré či bramborové krokety.

Dezert

Sladkou tečku nemusí nutně představovat svatební dort. Ten si můžete nechat na později ke kávě. Perfektně vaše menu doplní klasický český štrúdl s jablky a rozinkami, který bude vonět skořicí a zdobit ho bude šlehačková čepice. Sáhnout můžete i po koláčích s ovocem a ořechy.

K pití si dopřejte studené i teplé

Zapomenout nesmíte ani na nápoje, které budete podávat. Na začátek hostům nabídněte aperitiv v podobě horké medoviny či hruškovice. V sychravějším počasí jistě nepohrdnou. Pokud bude teplo, raději zvolte pro aperitiv něco vychlazeného.

Zbytek nápojů se pokuste vhodně spárovat s menu. S tím vám jistě pomůže zkušená obsluha či zaměstnanci cateringové společnosti, s kterými budete menu sestavovat.

Podzimní menu si zkrátka můžete nakombinovat podle vašich přání a v podstatě bez omezení. Podzim je doba hojnosti a sklizně, využijte toho a vykouzlete si tu nejlepší svatební hostinu, kterou byste si mohli přát.

Svatební hostina s podzimními lahůdkami

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!