Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Poutní místo U Svatého Kamene / foto: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Poutní místo U Svatého Kamene dýchá osobitou atmosférou

Na poutní místo U Svatého Kamene jsme se dostali spíše náhodou a vůbec jsme netušili, jak zajímavou památku jsme objevili.

Legenda o puklém kameni

Poutní kostel Panny Marie Sněžné, kterému se říká U Svatého Kamene, vznikl v 16. století na místě obrovského puklého kamene. K jeho vzniku se váže zajímavá legenda. Na mírném návrší nedaleko Rychnova nad Malší se údajně zjevila dvěma pastýřům „Matka Boží v nebeském lesku obklopená prozpěvujícími anděly“. Během tohoto zjevení prý pukl balvan, na kterém Panna Marie stála a u něhož pastýři často sedávali a vyhledávali příjemný stín před pálícím sluncem. Legenda také praví, že až se mezera v puklém kameni rozšíří natolik, že tudy projede vůz se senem, nastane den posledního soudu.

Poutní kostel Panny Marie Sněžné
Poutní kostel Panny Marie Sněžné – Zdroj: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Klášteřík a poutní kostel

Na místě puklého kamene vznikl poutní kostel zasvěcený Panně Marii Sněžné. Současně začal být budován malý klášter zvaný klášteřík, určený klariskám. Klášterní budova přiléhala ke kostelu, měla tři ramena ambitu a jednoduché budovy s celami o jednom patře. Dnes už tento klášter na místě nenajdeme. Za své vzala budova kláštera po druhé světové válce, kdy ji musel opustit poslední řád, který zde pobýval. Už to nebyly klarisky, ale řád redemptoristů. Kostel však stojí dodnes, a i když byl po válce využíván hodně nevhodně, je dnes v celkem slušném stavu – i když by mohlo být samozřejmě lépe.

Po roce 1949 sloužil klášter s kostelem jako skladiště ostnatého drátu určeného k budování tzv. železné opony a Státní statky v něm pro změnu umístily umělá hnojiva a oves. Vnitřní vybavení kostela bylo zabaveno, zničeno nebo spáleno. Do svatých obrazů „strážci hranice“ stříleli a sochu Panny Marie dokonce pohodili do křoví. Naštěstí svaté místo vše přečkalo, až na budovy klášteříku, které byly zbořeny. V osmdesátých letech byly i s kostelen označeny za ruinu a strženy. Ke zničení kostela naštěstí nedošlo.

Co dnes U Svatého Kamene najdete?

Kostel byl v 90. letech minulého století zrekonstruován. Peníze na obnovu byly získány od věřících z Rakouska a Německa, rakouských státních úřadů a od diecéze v Linci. Roku 1991 se do kaple Zjevení vrátila i zachráněná socha Panny Marie a roku 1993 byl kostel znovu vysvěcen. Dnes se můžete podívat jak do hlavní lodi kostela, tak do kaple Zjevení. Uvnitř kaple najdete zmíněný puklý kámen, jehož přítomnost takto uvnitř svatostánku je velmi neobvyklá. Kolem je spousta svatých obrazů, svíček i fotografií a vzkazů od věřících.

Kaple Zjevení
Kaple Zjevení – Zdroj: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Pokud budete mít cestu směrem k Dolnímu Dvořišti a Rychnovu nad Malší nebo se vypravíte na zrekonstruovanou tvrz Tichá, nezapomeňte se zastavit i na tomto zajímavém místě. Rozhodně stojí za pozornost.

 

Zdroj:

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/poutni-misto-svaty-kamen

https://cs.wikipedia.org/wiki/U_Svat%C3%A9ho_Kamene

Poutní místo U Svatého Kamene dýchá osobitou atmosférou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!