Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Taj Mahal / foto: Pixabay

Svět se mění. Jaká místa navštívit dříve, než zmizí?

Po dlouhých týdnech, kdy jsme byli nucení zůstávat v pohodlí domova, se většina lidí chystá na dovolenou do zahraničí.

I když situace ve světě po stránce koronavirové není ještě nejlepší, lidé nasazují své toulavé boty a vydávají se vstříc novým zážitkům a nezapomenutelným dobrodružstvím. Místo moře by však měli zamířit na místa, která tu za pár let nemusí být, ať už vlivem různých sporů, znečišťování nebo klimatických změn.

Chrámu Taj Mahal hrozí úplné zničení

Kdo by se nechtěl podívat k chrámu Taj Mahal! Je to jeden z novodobých divů světa a na svém “must see” listu ho má napsaný nejeden cestovatel. S výletem do Indie bychom však neměli dlouho čekat. Podle odborníků hrozí právě tomuto divu světa úplné zničení. Za zničením chrámu má stát eroze i znečišťování.

Ohrožen je i největší korálový útes na světě

Milujete potápění a je vaším snem ponořit se pod hladinu a prozkoumat Velký bariérový útes? I v tomto případě platí, že byste s tím neměli otálet. Bohužel i největší korálový útes na světě je ohrožen. Za jeho zánikem by podle odborníků měly stát především narůstající teploty a taktéž znečišťování oceánské vody. Už nyní jsme bohužel svědky toho, jak se útes postupně bělí na severovýchodním pobřeží Austrálie.

Národním parkům hrozí zánik také

Nespočítali bychom na prstech na jedné ruky to, kolika národním parkům na světě hrozí zánik. K vůbec nejohroženějším patří krásný národní park Everglades, který byste našli na Floridě. Kromě znečišťování mu neprospívá ani městský rozvoj v okolí, který neutichá, naopak nabírá na síle i na rychlosti.

I Benátky mohou zmizet

K nejromantičtějším místům na světě patří bezesporu Benátky, kam se uchylují nejen zamilovaní, jež se chtějí projet na gondolách v doprovodu neutichajícího zpěvu. Je to však opět jedno z míst, které by se mělo navštívit v blízké době. Podle posledních předpokladů by se město mělo potopit pod hladinu moře během příštích několika let. Každým rokem město klesá a klesá. Rizikem jsou především vodní kanály, kterými je město protkané.

Svět se mění. Jaká místa navštívit dříve, než zmizí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!