Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Park Bomarzo / foto: shutterstock

V tajuplném parku Bomarzo ožívají legendy i mýtické postavy

Máte rádi bájné příběhy a atmosféru starých časů? Pak zavítejte do místa, kterému kralují mystické výjevy obřích soch fascinující velké i malé návštěvníky.

Park nestvůr, Neuvěřitelná zahrada nebo Svatý les. To vše jsou názvy jednoho místa, které naleznete kousek od historického města Viterbo ve střední Itálii. Na téměř 3 hektarech můžete obdivovat obrovské sochy a plastiky mytologických zvířat, bájných nestvůr i antických bohů, které jsou vytesané z vulkanického čediče. Zajímavé je, že všechny sochy byly vytvořeny přímo na místě, a nepocházejí proto z žádného sochařského ateliéru. Tak, jak jim příroda určila jejich postavení, jsou k vidění uprostřed tajemného lesa.

Socha bájného draka

Vskutku originální dárek z lásky

Park nestvůr není žádnou vymožeností moderní doby. Stojí zde už od roku 1547, kdy jej svěřil princ Piero Francesca Orsini architektu Pirrovi Ligoriovi. Ač nejsou informace o původu soch úplné, zdá se, že je vytvořil italský sochař Simone Moschino. Celý komplex princ věnoval po dokončení své manželce, kterou prý velmi miloval.

Neptun v parku Bomarzo

Záhady a domněnky

Kromě fantastických a alegorických postav i pohádkových bytostí se v parku můžete setkat s budovami neobvyklých tvarů dodávající tamnímu prostředí až surrealistický charakter. Mezi nejvýznamnější patří stavba šikmého domu, který býval dle domněnek původním vstupem do celého areálu. Celý dům je postaven na nakloněném balvanu a také interiéry jsou navrženy nepravidelným způsobem. Například některé zdi nestojí kolmo k podlaze domu. K zamyšlení vyzývají také občasné nápisy rozmístěné po parku. Vědci se shodli na tom, že nejspíše odkazují ke slavným dílům italské literatury, jelikož mezi nimi lze rozluštit úryvky slavných skladeb Francesca Petrarcy, Ludovica Ariosta i Bernarda Tasso.

Obří želva v parku Bomarzo

Fascinující sochy

A na co všechno se můžete v parku těšit? Jakmile se před vámi otevřou jeho brány a překročíte pomyslný práh říše fantazie, uvítají vás dvě sfingy, tedy ženy se lvím tělem, které působí jako strážkyně celého parku. Po několika krocích budete mít čest s první nadpřirozenou bytostí. Představuje Prótea, syna boha moří Poseidóna a mořské nymfy Náidy, který je v mýtech prezentován jako nerudný a nevlídný stařec. Největším dílem v parku je bezesporu sousoší zvané Kolos. Znázorňuje dva bojující obry, pravděpodobně Herkula a Kákose. Nedaleko obrů se můžete setkat s obří želvou a impozantní je také socha Neptuna, římského boha vod a moří, jemuž dělá společnost kamenný delfín.

Souboj obrů v parku Bomarzo

Symbol parku

Obrovská rozzlobená tvář se široce rozevřenými ústy působící dojmem pekelného jícnu je ve skutečnosti chladná místnost, která se stala nejznámějším symbolem Parku nestvůr. Vyzkoušejte na vlastní uši zvláštní akustiku tohoto prostoru, který osobitým způsobem zkresluje hlasy těch, kteří do něj vstoupí. Nechejte se pohltit tajemnou atmosférou tohoto neuvěřitelného parku, ve kterém ožívají imaginární postavy, bájní draci i další prazvláštní tvorové.

V tajuplném parku Bomarzo ožívají legendy i mýtické postavy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!